چگونگی ساختار پایان نامه
پایان نامه یا رساله نوشتاری می باشد که دانشجویان در رابطه با موضوع رشته تحصیلی خود و برای کسب مدرک تحصیلی آن را ارائه میدهند. در پایان نامه دانشجویان باید موضوع یا پرسشی را مورد ارزیابی قرار دهند و از طریق تجزیه و تحلیل آن و یا انجام آزمایش به آن جواب دهد.
به عبارت دیگر ساختار پایان نامه شامل مسئله یا موضوع، ارائه تحقیق تجربی، خلاصهای از درس های آموزش دیده شده در زمان دانشجویی می باشد که از طریق استاد نگارش صورت می گیرد. ساختار پایان نامه با موضوع و محتوای تکراری در هیچ کدام از موسسات آموزشی و مقطع تحصیلی قابل قبول نمی باشد و کلیه دانشجویان وظیفه دارند که به تدوین و نگارش پایان نامه با موضوع به روز بپردازد.
بیشتر پایان نامه ها در مقطع کارشناسی به شکل نوشتاری حاصل نتیجه گیری جمع آوری پژوهشات دیگر صورت میگیرد. در صورتی که ساختار پایان نامه در کارشناسی ارشد و دکترا باید موضوع به روز هدف دانشجو قرار گیرد.
در دوره کارشناسی ارشد یا کارشناسی از واژه تز یا رساله برای نوشتن پایان نامه دکترا بهره گیری می شود. فرق میان و رساله دکترا با پایان نامه کارشناسی ارشد به روز بودن و خلاق بودن تحقیقهای صورت گرفته و همینطور حجم فراوان این پژوهشها در مقطع تحصیلی دکترا می باشد. به بیانی دیگر پایان نامه کارشناسی ارشد برخی اوقات می تواند ارائه نتایج تحقیق گسترده در پژوهشهای پیشین باشد.
ولی تز یا رساله باید نتیجه تحقیق به روز و یا فراهم کردن راهکاری برای موضوعی که تا به امروز برطرف نشده است باشد. اغلب ساختار پایان نامه ها از قوانین بخصوصی تبعیت می کنند که در هر رشته تحصیلی مراحل آن تفاوت دارد. ولی کلیات آن در بیشتر اوقات برابر می باشد. پس برای کسب اطلاعات بیشتر دانشجویان می توانند از طریق سایت موسسه ترسیم دانش با ساختار پایان نامه کارشناسی ارشد یا دکترا آشنایی پیدا کنند.
فصل های پایان نامه
پایان نامه دارای فصل های متعددی می باشد که به ترتیب شامل موارد زیر می شود:
۱. فصل اول کلیات پژوهش
– نوشتن مقدمه
– بازگو کردن مسئله
– اهمیت پژوهش
– هدف های پژوهش که در ساختار پایان نامه دارای دو هدف اصلی و فرعی می باشد.
– پرسش های پژوهش که دارای دو نوع اصلی و فرعی می باشد.
– فرضیات پژوهش(اصلی و فرعی)
– شرح مفاهیم و اصلاحات پژوهش(شرح نظری و عملیاتی)
۲. فصل دوم مبانی نظری و تاریخچه پژوهش
– نوشتن مقدمه
– نظریه پژوهش که شامل توصیف ها، الگو ها و مدل های طراحی شده می باشد.
– مروری بر تحقیق های داخلی و خارجی
– شرح تاریخچه پژوهش
– چارچوب نظری پژوهش
۳. فصل سوم شیوه پژوهش
– نوشتن مقدمه
– شیوه پژوهش
– جامعه آماری در ساختار پایان نامه
– حجم و مقدار نمونه
– شیوه اندازه گیری و نمونه گیری
– شیوه های جمع آوری اطلاعات
– ابزارهای جمع آوری اطلاعات
– روایی و پایایی ابزارهای جمع آوری داده ها
– تجزیه و تحلیل اطلاعات
– شیوه اجرا در ساختار پایان نامه
۴. فصل چهارم تجزیه و تحلیل اطلاعات
– به کار بردن مقدمه در ساختار پایان نامه
– شرح جمعیت شناسی نمونه پژوهش
– شاخص های توصیفی متغیرهای پژوهش در ساختار پایان نامه
– تجزیه اطلاعات متناسب با پرسش ها و فرضیات پژوهش
۵. فصل پنجم گفت و گو و نتیجه گیری و ارائه پیشنهادات
– نوشتن مقدمه در ساختار پایان نامه
– تجزیه طبق مبانی نظری پرسش و فرضیات پژوهش
– گفت و گو و جمع بندی اطلاعات در ساختار پایان نامه
– شرح مدل نهایی پژوهش هنگام ارائه مدل
– طرح پیشنهادات پژوهش طبق مبانی نظری پرسش ها و فرضیات پژوهش
– به کار بردن پیشنهادات کاربردی در ساختار پایان نامه
– ارائه پیشنهادات سیاستگذاری در ساختار پایان نامه
– ارائه پیشنهادات برای پژوهش های آینده
لیست مطالب در پایان نامه
پایان نامه دارای لیست مطالب بخصوصی می باشد که دانشجویان هنگام نوشتن پایان نامه باید به آن توجه داشته باشند که شامل موارد زیر می شود:
۱. تصمیم گرفتن در رابطه با ساختار پایان نامه
۲. به کار بردن صفحه عنوان
۳. قدردانی و تشکر
۴. خلاصه نویسی مطالب
تصمیم گرفتن در رابطه با ساختار پایان نامه
ساختار پایان نامه ها در رشته های مختلف برابر نمی باشد در حقیقت ساختار پژوهش به شرایط، رشته موضوع و عملکرد دانشجو بستگی دارد. به طور مثال در زمینه علوم انسانی پایان نامه بیشتر به یک پایان نامه طولانی مدت بستگی دارد که دارای فصل ها با موضوعات متعدد یا مطالعات موردی سازمان یافته استعدادهای کلی برای مدیریت ایده به وجود می آید.
ولی اگر پژوهش تجربی در رابطه با علوم اجتماعی صورت گیرد پایان نامه کلیه عناصر را شامل می شود در اکثر اوقات هر قسمت فصلی جداگانه دارد ولی در برخی اوقات امکان دارد فصل ها با یکدیگر ترکیب شوند. به طور نمونه در انواع بخصوصی از علوم اجتماعی کیفی نتیجه گیری، بحث و گفت و گفتو در عوض دو فصل جدا با یکدیگر ترکیب خواهند شد.
به کار بردن صفحه عنوان پايان نامه
صفحه نخست پایان نامه شامل عنوان، اسم نویسنده، دانشکده، موسسات و زمان ارائه پایان نامه می باشد.
قدردانی و تشکر پايان نامه
معمولاً این قسمت از پایان نامه اختیاری می باشد و فرصتی می باشد که دانشجو بتواند از کلیه افرادی که در نوشتن پایان نامه به او کمک کردهاند قدردانی کند.
خلاصه نویسی مطالب
در این قسمت خلاصه نویسی مختصری از پایان نامه می باشد که حدود ۱۵۰ تا ۳۰۰ کلمه در آن به کار می رود.
آخرین فهرستی از بلک لیست وزارت علوم
آخرین فهرست بلک لیست وزارت علوم و جعلی همواره به وسیله سایتهای دفتر سیاستگذاری و امور تحقیق وزارت علوم انتشار پیدا می کند و در دسترس دانشگاهها و موسسات تحقیق کشور قرار خواهد گرفت.
بلک لیست وزارت علوم در ژورنال ها
۱. بر اساس ماهیت متفاوت بلک لیست وزارت علوم و نشریات جعلی این دو گروه نشریات از یکدیگر جدا شده و در جدول های جداگانه نوشته می شود.
۲. نکتهای که باید به آن توجه کرد این می باشد که باید به آخرین بلک لیست وزارت علوم انتشار پیدا کرده اهمیت داد و آن را برای شناسایی نشریات جعلی ملاک قرار داد. منتشر شدن هر بلک لیست وزارت علوم تازه بر روی سایت ها بلک لیست های پیشین بی اعتبار می شوند و بلک لیست های وزارت علوم جدید جایگزین آن می شوند و مورد ملاک قرار می گیرد. بدین صورت که اعتبار نشریه ها باید طبق عنوان و پیشینه ای درج شده در آخرین بلک لیست وزارت علوم مورد بررسی و تجدید نظر واقع شود و از ملاک قرار دادن بلک لیست های قدیمی جلوگیری شود.
۳. طبق ماهیت در بلک لیست وزارت علوم و نشریات جعلی زمان ورود به این گونه نشریات به سیاهه مطرح نمی باشد و از این طرف در برابر نشریات جعلی هیچگونه پیشینه تاریخی نشان گر زمان ورود به اینگونه نشریات نمی باشد. بنابراین الزامی می باشد که کلیه مقالات انتشار پیدا کرده در بلک لیست وزارت علوم نامعتبر به حساب آیند. در رابطه با نشریات جعلی باید به این نکته توجه داشت که همواره آخرین بلک لیست وزارت علوم انتشار یافته بر روی سایتهای دفاتر سیاستگذاری ملاک عمل می باشند و هر گونه بلک لیست بروز جایگزین بلک لیست های پیشین به حساب می آیند.
نحوه ارزیابی اعتبار ژورنال های isi و isc
پایگاه و وب سایت های معتبر داخلی و خارجی ژورنالهای isi و isc به عنوان یکی از هدف های پر اهمیت به شکل مداوم به ارزیابی اعتبار ژورنال های به ثبت رسیده و بلک لیست وزارت علوم به نمایه می پردازند. این وبسایت ها معمولاً مجلاتی را مورد تایید قرار میدهد که دارای استاندارد معینی باشد. قطعاً هر گونه ژورنالی که در بلک لیست وزارت علوم ثبت شده باشد از نمایه سازی خارج می شود.