تعریف شاخص ایندکس
انجام تحلیل آماری در حال حاضر شاخص های پر اهمیت در علم و دانش جای قضاوت در رابطه با کمیت و کیفیت تولیدات اشخاص، نهادها و موسسه ها در کشور می باشد. شاخص کمی در عرضه علم و دانش مقدار مقاله های علمی و تحقیقی انتشار یافته در مجلات علمی نمایش شده در وب سایت های نمایه سازی معتبر دنیا می باشد. شاخص های کیفیت مقدار استناد های داده شده به استناد علمی اشخاص نهادها و کشورها محسوب میشوند.
محققان و دانشمندان در حوزه علم سنجی با ترکیب فاکتورهای کمیت و کیفیت معیارهای به روزی از ضریب تاثیر ایندکس، نسبت های ارجاع به مقاله، انجام تحلیل آماری و غیره را به کار می گیرند. شاخص ایندکس جزو یکی از شاخص های به روز در علم سنجی محسوب میشود که تاثیر علمی یک محقق را معین می کند. اچ ایندکس شاخص عددی می باشد که تلاش می کند تاثیرگذاری علمی آثار علمی یک شخص، نشریات یا کشور را به شکل کمی به نمایش بگذارد.
شاخص ایندکس با نظر داشتن مقدار مقالات پر استناد اشخاص و مقدار دفعات استناد شدن مقالات از طریق اطرافیان محاسبه خواهد شد. از این شاخص میتوان برای تاثیرگذاری علمی جمعی از محققان یا مجلات استفاده کرد همچنین برای انجام تحلیل آماری هم از آن بهره گیری می شود. به طور مثال ایندکس به محاسبه تاثیرگذاری علمی دانشگاهها و محققان یک کشور می پردازد. شاخص ایندکس در سال ۲۰۰۵ ارائه شد و در برخی اوقات به اسم های ایندکس یا مقدار هیرش آن را می شناسند.
محققان اعتقاد دارند که شاخص ایندکس برابر با ۵۵ می باشد و علاوه بر این یک محقق موفق باید طی ۲۰ سال کوشش و تلاش در عرصه علم و تحقیق شاخص های ایندکس بیشتر از ۲۰ داشته باشد. همچنین دانشمندان معتقدند شناسه ایندکس تاثیر فراوانی در پیشگوی اشخاصی دارد که بعدها نشانه های افتخار از جمله جایزه نوبل را دریافت می کنند.


تحليل آماري
محققان و فیزیکدانان شاخص ایندکس ۱۲ قابلیت این را دارند که دانشیار در دانشگاهها باشند و با شناسه ۱۸ می تواند استاد کامل باشد و علاوه بر این ۱۵ تا ۲۰ می توانند در انجمن فیزیک آمریکا عضو شود و با بیشتر از ۴۵ میتوانند در آکادمی ملی علوم آمریکا عضویت خود را جهت انجام تحلیل آماری کسب کنند.
چگونگی محاسبه شاخص ایندکس
محاسبه شاخص در ایندکس طبق عرضه استنادات صورت گرفته به مقالات انتشار یافته شخصی یا جمعی از اشخاص انجام می شود. به بیان دیگر هنگامی که فردی به ایندکس اچ برسد یعنی مقدار h مورد اثر دارای انتشاراتی می باشد که هر کدام از آنها h بار استناد می شود. به طور مثال اگر ایندکس تاثیرگذاری در علمی شخصی به وسیله ایندکس اچ مقدار ۵ محاسبه شود بدین معنا می باشد که این فرد ۵ اثر انتشاراتی مانند مقاله را دارد که هرکدام از این پنج مقاله پنج بار جهت انجام تحلیل آماری استناد خواهد شد.
شرح و توصیف اچ ایندکس برای انجام تحلیل آماری
اچ ایندکس بر روی محور در قسمت افقی از صفر آغاز می شود. هر عدد تعداد مقالاتی که از طریق اطرافیان n بار مورد استناد واقع شده است را نشان می دهد. به طور مثال عدد ۳ در محور به این معنی می باشد که سه مقاله از این شخص موجود می باشد که n بار جهت انجام تحلیل آماری مورد استناد واقع شده است. در قسمت محور عمودی مقدار و تعداد استناد شدن مقاله برای انجام تحلیل آماری موجود می باشد.
این محور هم همانند محور افقی از صفر آغاز می شود. نقطه اچ بر روی این محور از قسمتی قرار می گیرد که محور افقی ها و عمودی ها یکسان شود. به طور مثال اگر ۱۰ مقاله موجود باشد که ۱۰ بار مورد استناد واقع شده است در اینجا ایندکس شخصی یا جمعی از افراد برای انجام تحلیل آماری ده می باشد.
اهمیت اچ ایندکس در انجام تحلیل آماری
اچ ایندکس در انجام تحلیل آماری جزو شاخصی می باشد که می توان از طریق آن پژوهشگران تاثیر گذار را از افرادی که تعداد فراوانی از مقالات آنها انتشار پیدا کرده است جدا نمود. این شاخص همینطور برای مقایسه پژوهشگرانی که در یک زمینه کاری به شکل یکسان به انجام تحلیل آماری می پردازند اهمیت دارد. محاسبه از طریق وبسایت های اسکوپوس برای مقالات انگلیسی و علاوه بر این سایتهای استنادی علوم جهان برای مقالات فارسی صورت میگیرد. محاسبه ایندکس اچ برای انجام تحلیل آماری طبق عرضه استنادات داده شده به مقالات انتشار یافته یک شخص یا جمعی از اشخاص انجام می شود.


تحليل آماري
به بیان دیگر هنگامی که اچ ایندکس برای فردی به اچ برسد یعنی مقدار اچ مورد اثر انتشاراتی را دارد که هر کدام از آن ۵ مقاله جهت انجام تحلیل آماری ۵ بار مورد استناد قرار می گیرد.
اهمیت شاخص هرش در آموزش روش شناسی تحلیل آماری
شاخص هرش در آموزش روش شناسی تحلیل آماری دارای اهمیت می باشد. به دلیل اینکه در این آموزش به مزیت های آن پرداخته میشود. این مزیت ها شامل موارد زیر می شود:
– شاخص هرش به ارزشیابی کیفی(تاثیر استنادات کسب شده) و ارزشیابی کمی(تعداد و مقدار مقالات) می پردازد. علاوه بر این می توان معایب سایر شاخصهای علمی سنجی مثل شمارش مقدار تمامی مقالات یا تمامی استنادات را پیدا کند.
– پژوهشگران در آموزش روش شناسی تحلیل آماری اعتقاد دارند که این شاخص میتواند معیار ایدهآلی برای بررسی پژوهشگران باشد که هرچند تاثیر کمی در مشارکت علمی داشته اند اما با بهره گیری از علم سنجی فعالیت علمی آنها فرصت نمود نخواهد داشت.
– سایر فواید شاخص هرش این می باشد که اطلاعات ضروری را برای محاسبه راحت تر به وسیله وب سایت های استنادی آی اس آی، وب سایت های آموزش روش شناسی تحلیل آماری، اسکوپوس بدون احتیاج به پردازش اطلاعات قابل دسترس قرار می دهد.
شناخت محدودیت های شاخص هرش با استفاده از آموزش روش شناسی تحلیل آماری
افراد می توانند به شناخت محدودیت های شاخص با استفاده از آموزش روش شناسی تحلیل آماری بپردازند. این محدودیت ها شامل عوامل زیر می شود:
– محققانی که به هر دلیل مقدار مقالات آنها کم اما موثر می باشد می توانند اچ ایندکس کمی را کسب کنند.
– محققان هنگام محاسبه محدودیت های انواع و اقسام شاخص های علم سنجی مانند شاخص های تاثیرگذار در مقدار استناد ها اعتقاد دارند که مقدار استناد ها تحت تاثیر خود استنادی و پر استناد بودن مقالات مروری نسبت به مقالات تحقیقی قرار دارند.
شاخص اچ ژورنال در آموزش روش شناسی تحلیل آماری
در آموزش روش شناختی تحلیل آماری شاخص اچ ژورنال به طور کامل شرح داده می شود. از اچ ایندکس میتوان برای اندازه گیری بهره وری و موثر بودن علمی آثار های علمی یک شخص، نشریات یا دانشگاهها استفاده کرد. بنابراین در اکثر آموزش روش شناسی تحلیل آماری و ژورنال ها علاوه بر ضریب تاثیر به شاخص h هم می پردازند. این شاخص امکان دارد عددی میان ۱ تا بینهایت را داشته باشد که بیانگر مقدار بهره وری و موثر بودن هر آموزش روش شناسی تحلیل آماری و ژورنال ها می باشد.
پس مجلات و ژورنال هایی که اچ ایندکس بالاتری را داشته باشند مقالات ارزشمندی را منتشر کردهاند که در سایت های معتبر قرار می گیرد و محققان می توانند از آن استفاده کنند. یکی از روش های افزایش پیدا کردن اچ ایندکس فردی علاوه بر انتشار مقالات با ایندکس فراوان، آموزش روش شناسی تحلیل آماری می باشد.
به دلیل اینکه با استفاده از آموزش روش شناسی تحلیل آماری مقاله شما بازدید فراوانی خواهد داشت که این امر موجب ارتقاء ایندکس می شود.
علاوه بر این با بهره گیری از آموزش روش شناسی تحلیل آماری محققان میتوانند جستجو و ساماندهی مجلات را بر مبنای اچ ایندکس آموزش ببینند.