ابزار پژوهش در پایان نامه | ابزار پژوهش در پروپوزال
از اساسي ترين پارامترها در نوشتن پايان نامه ابزار پژوهش در پايان نامه يا ابزار پژوهش در پروپزال مي باشد.
گرداوری اطلاعات| ابزار گرداوری اطلاعات
گردآوری اطلاعات با استفاده از ابزار گردآوری اطلاعات و ابزار پژوهش یکی از اصلی ترین قسمت های یک پژوهش و یا یک پایان نامه می باشد. این ابزار به هر نوع وسیله ای گفته می شود که برای سنجش متغیر و یا ویژگی های عنوان و یا برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز برای پاسخ به پرسش پژوهش به کار گرفته می شود.
ابزار پژوهش چيست؟
انتخاب درست این ابزار به پژوهشگر کمک می کند تا او بتواند راحت تر به اهدافش برسد و در وقت خود صرفه جویی کند. اگر گردآوری اطلاعات به صورت منظم صورت پذیرد نتیجه تجزیه و تحلیل و نتیجه گیری اعضا کار با دقت و صحت بیشتری انجام خواهد گرفت و مقاله یا حاصل از آن کار پژوهشی اعتبار علمی بالاتری خواهد داشت.
ما در ترسیم دانش به شما کمک میکنیم تا به طور کامل و جامع توانید داده های خود را جمع آوری کرده و پس از تجزیه و تحلیل به نتیجه گیری درست و صحیحی دستیابید


ابزار پژوهش
انواع ابزار گرداوری | طبقه بندی ابزار گرداوری
ابزارهای گرد آوری انواع مختلفی دارند اما به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند:
ابزارهایی که برای مولفه های کمی مورد استفاده قرار می گیرند و ابزارهایی که برای مولفه های کیفی استفاده می شوند.
در ادامه انواع ابزارهای گردآوری در ترسیم دانش به شما معرفی خواهد شد که بسته به کارایی آنها میتواند رویکرد کمی یا رویکرد کیفی و یا هر دو رویکرد را با هم داشته باشد اما گاهاً دسته بندی این ابزار ها در دو بخش متمایز قدری دشوار خواهد بود.
***جهت انجام پايان نامه خود فقط كافي است فرم زير را تكميل نمايد تا كارشناسان موسسه در كمترين زمان با شما ارتباط بگيرند***
**يا از طريق ناحيه كاربري در سربرگ وب سايت ثبت نام كنيد و ثبت سفارش كنيد**
انتخاب ابزار پژوهش مناسب | چگونه ابزار پژوهش مناسبی انتخاب کنیم؟
شما میتوانید با در نظر گرفتن هدف و پرسشهای پژوهش خود ابزار گردآوری داده خود را انتخاب کنید. پژوهشگر باید نوع ابزار پژوهش را بر اساس عنوان و مسئله پژوهش خود انتخاب نمایند.


ابزار پژوهش
ابزاری که بتواند دقیقترین پاسخ را در اختیار پژوهشگران قرار دهد مناسبتر است بدین منظور پژوهشگر قبل از آنکه شروع به انتخاب ابزار پژوهش کند باید فرضیه ها و پرسشها و یا آنچه قراره اندازهگیری شود و همچنین متغیرهای خود خود را به درستی انتخاب و تعیین کند همان قدر که انتخاب درست ابزار پژوهش ما را به هدف پژوهش نزدیک می کند انتخاب نادرست آن میتواند ما را از هدف پژوهش دور نماید.
عواملی که در انتخاب ابزار پژوهش باید توجه شود:
- میزان اعتبار علمی
- زمان مورد نیاز
- هزینه مالی
- دسترسی
- سهولت مدیریت
- تطابق با جامعه
- روایی و پایایی
- دسترسی به ابزار پشتیبان
- قابلیت ارزشیابی
- تمایل نمونه برای شرکت
اگر در کار پژوهشی خود ابزار پژوهشی درست و دقیق نیاز دارید می توانید با مطالعه سایت ترسیم دانش و کمک گرفتن از متخصصان این سایت مزایا و محدودیت های هر ابزار پژوهشی را بدانید و ابزار مناسب را برای کار پژوهشی خود انتخاب کنید.
انواع روش های جمع آوری اطلاعات
اگر به دنبال اطلاعاتی مربوط به پیشینه پژوهش و ادبیات موضوع هستید از روش کتابخانه ای استفاده کنید برای جمع آوری اطلاعات برای تایید و یا رد فرضیه های
پژوهش می توانید روش میدانی را به کار ببریم که گردآوری اطلاعات به شیوه میدانی نیازمند مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه است.


ابزار پژوهش
روش کتابخانهای چیست؟
در برخی پژوهشها اطلاعاتی که مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میگیرند از پیش آماده هستند در این حالت نیازی نیست که ما حق به جمعآوری اطلاعات بپردازد بلکه میتواند از اطلاعاتی استفاده کند که از قبل تهیه شده و در پرونده ها و بایگانی درمانگاهی بیمارستانی ثبت احوال ای دانشجویی دانش آموزی و غیره موجود است، اقدام کند.
البته در زمان گذشته برای استفاده از چنین روشی محقق بایستی در کتابخانه ها حضور پیدا می کرد اما امروزه با آمدن کتابخانه های الکترونیک و دیجیتالی به صورت اینترنتی ابزار جمع آوری اطلاعات را آسان تر کرده است.
مزایای روش مطالعات کتابخانه ای
- ارزان
- مهمترین مزایای آن ایجاد امکان برای ارزیابی موارد در مطالعات گذشته نگر می باشد
معایب روش مطالعات کتابخانه ای
- ناقص بودن اطلاعات ثبت شده
- ملاحظات اخلاقی
- قدیمی و کهنه بودن اطلاعات
- روش میدانی
روش میدانی خود شامل روش هایی از جمله مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه می باشد که به تفکیک هر یک از آنها را به طور کامل و جامع در ترسیم دانش آموزش می دهیم.
2.روش مشاهده
این روش در تحقیقات تجربی و شبه تجربی که نمی توان از روش پرسشنامه استفاده کرد کاربرد دارد در واقع با این روش محقق می تواند رفتار جامعه و یا نمونه خود را بررسی کند و ارتباط آن را با متغیر خاص خود بسنجد.
در این روش رفتار و مشخصات موجودات زنده اشیا و پدیده ها با استفاده از ویژگی های گوناگون آنها ثبت می شود به عبارت دیگر اندازهگیری گردآوری اطلاعات درباره محیط و جهان اطراف خود با استفاده از حواس مختلف مشاهده گفته می شود منظور از مشاهده ثبت دقیق تمام جوانب و بروز حادثه ویژه یا رفتار و گفتار فرد یا افراد می باشد مشاهده منظم در تحقیق ضروری است.
بنابراین مشاهده باید میزان اعتبار و صحت انجام آن قابل سنجش و بررسی باشد به طور دقیق و منظم ثبت شود برنامه و نحوه عمل آن از قبل مشخص و تنظیم شده باشد و به هدف تحقیق مربوط باشد.
مزایا روش مشاهده چیست؟
- امکان بررسی جزئیات
- آزمایش صحت اطلاعات جمع آوری شده با وسایل دیگر
- مناسب برای جمعآوری اطلاعات زمینهای
- به دست آوردن اطلاعات زیاد در مدت زمان کوتاه
- اعتبار علمی اطلاعات بالا
معایب روش مشاهده چیست؟
- تاثیرگذاری مشاهده گر بر روند فعالیت مورد مشاهده
- توانایی مشاهده گر در مشاهده و ثبت دقیق فعالیت ها می تواند تاثیر گذار باشد
- تاثیر عوامل محیطی بر نوآوری روش گردآوری اطلاعات
- مشکل بودن استاندارد کردن و تقلب ندی اطلاعات به ویژه در ثبت رفتارهای انسانی
- مشکلات اخلاقی در مشاهده
- وقت گیر و پر هزینه بودن برای نمونه هایی با حجم زیاد
3. روش مصاحبه
مصاحبه یکی دیگر از ابزارهای جمع آوری اطلاعات به روش میدانی است که در آن به صورت حضوری و یا غیر حضوری از افراد و یا گروهی از آنان پرسش هایی صورت می گیرد نکته مهم آن است که سوالات مصاحبه از پیش تعیین شده و بر روی آنها اندیشیده شده است.
آنچه مصاحبه را به صورت های مختلفی طبقه بندی می کند انعطاف پذیری و یا نحوه اجرای آن مصاحبه می باشد مصاحبه را یکی از روشهایی دانستند که امکان دریافت پاسخ در آن بیش از روشهای دیگر می باشد چون در هنگام مصاحبه امکان تحریک آزمودنی برای دادن پاسخ به وجود دارد و در صورت ابهام میتوان از نمونه توضیحاتی بیشتر را خواست.
مصاحبه انواع مختلفی دارد:
در مصاحبه انعطاف پذیر یا آزاد چهارچوب و حدود پرسش ها برای مصاحبه گر مشخص است. در این حالت رفتار نمونه طبیعی تر و اطلاعات واقعی تری به دست می آید مصاحبه گر می تواند سوالات اضافی نیز ترک کنند.
نوع دیگری از مصاحبه، مصاحبه با انعطاف پذیری متوسط یا منظم است در این نوع مصاحبه، مصاحبه گر از پرسشنامهای با پرسشهای مشخص و با توالی ثابت استفاده میکند اما معمولاً پرسش ها به صورت باز هستند. در این روش جمع آوری اطلاعات کمی و سطحی است.
یکی دیگر از انواع مصاحبه، مصاحبه انعطاف ناپذیر یا پرسشنامه همراه با مصاحبه می باشد که در آن مصاحبه کرد از پرسشنامه با پرسشهای مشخص و با توانی استاندارد استفاده میکند پاسخ ها ثابت و از قبل پیشبینی و طبقه بندی شدند و معمولاً پرسشها به صورت بسته هستند این روش در مطالعات بزرگ و زمانی که پژوهشگر از تنوع پاسخ ها اطلاع دارد به کار می رود.
نکاتی در مصاحبه
در هنگام مصاحبه باید نکاتی را در نظر داشت که در ترسیم دانش می توانید آنها را یاد بگیرید:
- صحبت با شخص مصاحبه شونده باید به زبان شخص مصاحبه شونده باشد.
- تمایلات شخصی موزه به گرد نباید در مصاحبه دخالت داده شود.
- در هنگام استفاده از دستگاه ضبط صدا باید از مصاحبهشونده اجازه کسب شود.
- مقام و موقعیت اجتماعی افراد باید توسط مصاحبهگر رعایت شود.
- قبل از شروع مصاحبه باید توضیحات کافی برای مصاحبهشونده بیان شود.
- روش پرسشنامه
یکی از متداول ترین ابزارهای جمع آوری اطلاعات مخصوصاً در تحقیقات پیمایشی روش پرسشنامه است و عبارت است از مجموعه ای از پرسش های هدفدار که با بهره گیری از مقیاس های گوناگون نظر دیدگاه و بینش و فردا پاسخگویی را مورد سنجش قرار می دهد. پرسشنامه شامل دستهای از پرسش هاست که بر طبق اصول خاصی تدوین گردیده و به صورت کتبی و افراد ارائه داده می شود.
پرسشنامه انواع مختلفی دارد بر اساس نحوه اجرای پرسشنامه و نیز نوع سوالات پرسشنامه میتوان آنها را به انواع مختلفی تقسیم نمود شما در ترسیم دانش میتوانید ۰ تا ۱۰۰ انواع پرسشنامه را و محیط پرسشنامه را یاد بگیرید.
پرسشنامه باز
در پرسشنامه باز با سوالات باز روبرو هستیم که در آن پاسخگو می تواند بدون هیچ محدودیتی پاسخ مدنظرش را ارائه دهد این گونه سوالات اطلاعات دقیق تر کامل تر و دارای ارزش بیشتری را از نمونه دریافت می کنند.
پرسشنامه بسته
در این نوع پرسشنامه پرسشهای بسته ارائه داده میشود هر ورزش تعداد گزینه و پاسخ انتخاب شده دارد که فرد بازدید کننده باید یکی از آنها را به عنوان پاسخ برگزیند در عین منطقی بودن به دقیقی پرسشنامه باز نیست.
نحوه اجرای پرسشنامه ها | پرسشنامه همراه با مصاحبه | پرسشنامه پستی | پرسشنامه الکترونیک
پرسشنامه ها را میتوان بر اساس نحوه اجرا نیز به چند دسته تقسیم کرد.
پرسشنامه همراه با مصاحبه، همان مصاحبه انعطاف ناپذیر است که به صورت حضوری پرسشها از افراد پرسیده میشود و پاسخها را پرسشگر در برگه پرسشنامه وارد میکند.
روش دیگر پرسشنامه پستی است، پرسشنامه پستی برای افراد از طریق پست ارسال میشود و فرد پس از تکمیل آن را برای محقق عودت می دهد.
نوع دیگری از پرسشنامه، پرسشنامه الکترونیک است که در آن محقق با استفاده از شبکه های اطلاع رسانی و اینترنت اقدام به ارسال پرسشنامه الکترونیک افرادی می کند و افراد بازها را در همان پرسشنامه وارد و پست الکترونیک برای محقق بازمیگرداند در برخی موارد ممکن است افراد نسخه از پرسشنامه را چاپ کرده و بعد از پاسخگویی به شکل پستی بازگرداند.
ترسیم دانش قصد دارد نکات مهمی را در هنگام طراحی پرسشنامه به شما آموزش دهد از جمله:
- داشتن یک مقدمه رسا جذاب و واضح در ابتدای پرسشنامه
- وجود پرسش های قابل فهم و خالی از ابهام
- قرار دادن پرسش های حساس و مهم در پایان پرسشنامه
- استفاده از پرسش های باز و بسته به همراه هم
- طراحی پرسشنامه منصفانه و بی آزار
موارد دیگری از ابزار های جمع اوری اطلاعات:
فرم :
برگه يا جدولى است که محقق براى انتقال اطلاعات آمارى يا غيرآمارى مرتبط با موضوع تحقيق از منبع يا متن مورد مطالعه، آن را طراحى مىنمايد.
نظرسنج :
ابزار مکتوبى است که محقق با طرح سؤالاتى دربارهٔ مسئله تحقيق و ارائه گزينههايى در قالب يک طيف سعى دارد نوع نگرش و قضاوت فرد و شدت و ضعف آن را نسبت به متغير يا موضوع يا پديدهاى بسنجد.
کارت مشاهده :
ابزار مکتوبى است که با توجه به اقلام و اطلاعات خاصى تنظيم مىشود و محقق از آن براى ثبت مشاهدات مربوط به پديدهٔ مورد مطالعه استفاده مىکند.
فيش :
برگهاى است که محقق در مسير مطالعات خود، تمام يا بخشى از متن مرتبط با موضوع تحقيق را بصورت کامل يا خلاصهشده يا ترجمه يا … روى آن ثبت نموده يا الصاق مىکند.
نقشهٔ گنگ و کروکى :
ابزارى است گرافيکى که محقق براى انتقال و ثبت اطلاعات مربوط به موضوع تحقيق از منابع، اطلسها يا متون مورد مطالعه از آن استفاده مىکند.
آزمون هوش
ابزارى است مکتوب و معمولاً استاندارد و ميزان شده که معلمان، روانشناسان، روانسنجها و متخصصان تعليم و تربيت براى سنجش بهرهٔ هوشى افراد آنها را بکار مىگيرند.
آزمونهاى پيشرفت تحصيلى
ابزارهايى هستند که معلم بصورت سؤالنامه آنها را در اختيار دانشآموز يا دانشجو قرار مىدهد تا ميزان پيشرفت و افزايش آگاهىهاى وى دربارهٔ موضوع درسى را مورد سنجش و اندازهگيرى قرار دهد. اين آزمونها هم به صورت استاندارد و هم بصورت معلم ساخته وجود دارد.
آزمون فرافکن
ابزارى است که باعث مىشود فرد طى آن احساسات دروني، عقايد و نگرشها، نيازها، آرزوها و ارزشهاى مورد علاقهٔ خود را بروز دهد. در واقع اين ابزار باعث مىشود که فرد درون خود را ظاهر سازد تا روانشناس يا روانسنج بتواند به مسائل درونى او پى ببرد.
آزمون استعداد
ابزارى است مکتوب و معمولاً استاندارد که براى اندازهگيرى توانايى بالقوهٔ فرد در فعاليت، ذوق و شغل خاص مورد استفاده راهنمايان، مشاوران، روانشناسان و … قرار مىگيرد.
رغبتسنج
وسيلهاى است مکتوب يا گرافيکى و تصويرى و معمولاً استاندارد که براى سنجش و تخمين علاقه و رغبت فرد نسبت به موضوع و پديدهاى خاص مورد استفاده قرار مىگيرد.
در ترسیم دانش یاد بگیرید چگونه یک پژوهش حرفه ای داشته باشید.