نحوه مصاحبه نیمه ساختار یافته مقاله
یکی از شیوه های گردآوری اطلاعات در پژوهش مصاحبه به خصوص مصاحبه نيمه ساختار يافته می باشد.
دانشجویان باید بهره گیری از شیوه ی مصاحبه، انواع و اقسام آن را بشناسند. طبق موضوع و اطلاعات مورد احتیاج خود یک شیوه را برای انجام پایان نامه انتخاب کنند. موسسه ترسیم دانش قصد دارد تا دانشجویان را با نحوه مصاحبه نیمه ساختار یافته آشنا کنند تا بتوانند باکیفیتترین پایاننامه را ارائه دهند.
انواع و اقسام روش مصاحبه نیمه ساختار یافته
مصاحبه دارای انواع و اقسام متعددی می باشد که دانشجویان می توانند از آن برای نوشتن پایان نامه خود بهره گیری کند. این روش ها شامل موارد زیر می شود:
۱. مصاحبه بی ساختار
۲. مصاحبه نیمه ساختار یافته
۳. مصاحبه ساختار یافته
پژوهشگر گرامي جهت مشاوره رايگان فرم زير را تكميل نمائيد.
مصاحبه نیمه ساختار یافته چیست؟
یکی از پر اهمیت ترین و پرکاربردترین نوع مصاحبه محسوب می شود که در شیوه کیفی از آن بهره گیری می شود.
اين مصاحبه به شکلی می باشد که دانشجو از افراد مختلف پرسشهایی را سوال میکند و آنها میتوانند به طور آزادانه و به هر طریقی که علاقه داشته باشد به این پرسش ها جواب دهد. بعد از به پایان رساندن پژوهش خود باید پاسخ ها را دسته بندی کنند.
بعضی از مقالات و کتاب ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته به عنوان مصاحبه منظم یاد می کنند. به دلیل اینکه دانشجو پیش از آغاز مصاحبه پرسشهای خود را یادداشت میکند و آن را در اختیار اشخاص پاسخگو می گذارد.
خصوصیات مصاحبه عمیق
مصاحبه نامبرده عمیق دارای خصوصیات بخصوصی می باشد که دانشجویان باید برای انجام پروپوزال خود به آن توجه داشته باشند. این خصوصیات شامل موارد زیر می شود:
– در مصاحبه نیمه ساختار یافته پرسش های طرح شده توسط دانشجو به شکل یکسان در اختیار افراد پاسخگو قرار می گیرد. این امر باعث می شود که دانشجو بتواند با استفاده از موضوع پایان نامه اطلاعات مورد احتیاج خود را از طریق مصاحبه ها مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند.
– شیوه ی مصاحبه نیمه ساختار یافته با وجود این که سوالات میان افراد یکسان می باشد هنگامی که دانشجو احساس کند به پرسش سوال دیگری احتیاج است می تواند پرسش خود را مطرح کند.
– از خصوصیات اين مصاحبه این می باشد که دانشجو می تواند اطلاعات گردآوری شده از طریق مصاحبه را با سایر پژوهش های انجام شده به مقایسه کردن بپردازد.
– مصاحبه در یک فضای آزاد صورت می گیرد ولی باید به این نکته توجه داشت که دانشجو برای انجام این مصاحبه زمان زیادی را صرف کند.
– برای کلیه موضوعات مورد گفت و گو پرسش ها و آزمون هایی وجود دارد که از قبل تعیین شده است.
– دانشجو باید پیش از آغاز مصاحبه نیمه ساختار یافته به برنامه ریزی بپردازد. به طور مثال باید پرسشهای خود را لیست کند. برای ارائه مصاحبه منظم و دقیق باید با برنامه صحیح آن را تدوین کرد.
– دانشجو باید تمام هدف ها و احتیاج های خود را برای انجام پایان نامه به صورت لیست تهیه کند و طبق لیست خود مصاحبه را انجام دهد. دانشجویان میتوانند برای تهیه مصاحبه پرسشهای خود را یادداشت یا ضبط کنند.
– مصاحبه مذكور روش علمی محسوب می شود و دلیل آن هم این است که برنامه ها و آزمون ها مورد ارزیابی و دستهبندی شده قرار می گیرند، به خاطر اینکه دانشجو میتواند راحتتر به تجزیه و تفسیر اطلاعات خود بپردازد.
– یکی دیگر از دلیل های اصلی انتخاب مصاحبه نیمه ساختار یافته این می باشد که اشخاص محقق اعتقاد دارند این شیوه به خاطر دارا بودن نظم، گردآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آن را راحت تر کرده است.
روش مصاحبه نیمه ساختار یافته از طریق تحقیق کیفی
دانشجو در روش مصاحبه به طور مستقیم با اشخاص در ارتباط می باشد. با استفاده از این مصاحبه دانشجو می تواند به راحتی پاسخ پرسش های خود را پیدا کند به خاطر اینکه مصاحبه نیمه ساختار یافته یک منبع پر کاربرد برای گردآوری اطلاعات برای انجام پایان نامه محسوب می شود.
اینکه دانشجو به چه شکل پرسشهای خود را طراحی کرده، نحوه پرسیدن پرسش ها از افراد و برداشت افراد از پرسش ها در نتیجه گیری مصاحبه موثر هستند.
نکات کاربردی پیش از مصاحبه نیمه ساختار یافته
قبل از مصاحبه لغات کاربردی و پر اهمیتی وجود دارد که شامل موارد زیر میشود:
– پیش از آغاز مصاحبه باید به شناخت ساختار گردآوری اطلاعات اهمیت داد.
– پیش از آغاز مصاحبه نیمه ساختار یافته باید مکان انجام مصاحبه، پرسش های مورد نیاز برای مصاحبه، روش گردآوری اطلاعات و همچنین اشخاصی که قصد گفتوگو با آنها را دارید باید تعیین شود.
– دانشجو باید پیش از آغاز مصاحبه برای انجام پروپوزال یا انجام پایان نامه مصاحبه خود را تعیین کند.
– محدودیت ها و اطلاعات مورد نیاز برای انجام مصاحبه را بشناسد.
– برای انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته دانشجو باید طرز معرفی خود به اشخاص، روش سوال کردن پرسش های خود را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. پرسش های خود را به شکل یک پارچه از افراد سوال کنید. به طور مثال اینگونه نگویید که نقاط ضعف و قوت خودروی عمومی را بیان کنید؟ در عوض آن به این شکل سوال کنید که نظر شما در رابطه با خودروی عمومی چیست؟
– برای تهیه مصاحبه با کیفیت و ایده آل سعی کنید به افراد خوب گوش کنید.
– برای انجام مصاحبه سعی کنید پرسشها به شکل قضاوت و تعصبی نباشد. کاملاً بیطرف پرسشهای خود را بیان کنید.
– روش هایی که دارای جواب منفی هستند سعی کنید به شکل دیگری آن را بازگو کنید.
– وسایل مورد احتیاج خود را برای گردآوری اطلاعات مثل ضبط صوت آماده کنید.
– پرسش های خود را با زبان ساده و بدون بهره گیری از کلمات تخصصی مطرح کنید.
– اگر پرسش های شما به شکلی هستند که بعضی از اشخاص امکان پاسخگویی به آن را ندارند، پرسشهای جایگزین را مطرح کنید. تا از طریق آن بتوانید اطلاعات مورد احتیاج خود را کسب کنید.
نکات مهم در زمان مصاحبه برای نوشتن پایان نامه
در زمان مصاحبه برای نوشتن پایان نامه دانشجویان باید به نکات مهم و پر اهمیت توجه داشته باشند تا بتوانند اطلاعات مورد نظر خود را به دست آورند. این نکات شامل موارد زیر می شود:
– برای انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته سعی کنید بیشتر شنونده باشید.
– در هنگام مصاحبه برای اشخاص پاسخگو احساس راحتی ایجاد کنید و به آنها اجازه دهید آنگونه که علاقه دارند به پرسش ها پاسخ دهند.
– سعی کنید به شکل واضح گفت و گو کنید که برای اشخاص پاسخ دهنده ابهام و اشتباهی به وجود نیاید.
– هنگامی به پرسش بعدی بپردازید که شخص پاسخگو نظرش را به طور کامل بیان کرده باشد.
– سعی کنید از افراد پرسش های ساده سوال کنید.
– تا حد ممکن اجازه دهید مصاحبه برای انجام پروپوزال از طریق اشخاص پاسخگو پیش برود.
– برای انجام مصاحبه کاملا بی طرف باشید. به این معنا که نه اشخاص را تایید و نه تکذیب کنید.
– در هنگام سکوت اشخاص پاسخگو شما هم ساکت بمانید تا آنها بتوانند به راحتی تمرکز کنند.
عوامل پراهمیت پس از مصاحبه برای انجام پروپوزال
بعد از انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته برای انجام پرورپوزال دانشجو باید به دو فعالیت اهمیت دهد.
۱. بررسی و تحلیل اطلاعات کسب شده و دسته بندی آن.
۲. گردآوری اطلاعات مورد احتیاج از طریق اطلاعات کسب شده از مصاحبه