روش های انجام پایان نامه ارشد و دکترا
دانشجویان در مقطع های کارشناسی ارشد و دکترا جهت انجام پایان نامه خود الزامی می باشد که مراحل مختلفی را طی کنند. با مطلع شدن از مرحله های انجام پایان نامه ارشد می توان ساختار کلی و زمانبندی معینی را برای آن در نظر گرفت.
موسسه ترسیم دانش سعی دارد با استفاده از این مقاله به مقایسه مرحله های انجام پایان نامه ارشد و دکترا بپردازد. قطعاً طی کردن هر کدام از این مراحل باید طبق برنامهریزی منظم صورت گیرد.
تفاوت مراحل انجام پایان نامه ارشد و دکترا
مراحل انجام پایان نامه ارشد و دکترا تقریبا با یکدیگر برابر می باشند اما دارای یکسری تفاوت های بخصوصی هستند که مهمترین آن شامل موارد زیر می شود:
- تفاوت داشتن از لحاظ هدف
هدف اصلی جهت انجام پایان نامه ارشد این می باشد که دانشجو با فرایند انجام پایان نامه و تحقیق آشنایی پیدا کند در صورتی که هدف اصلی جهت انجام پایان نامه دکتری این می باشد که دانشجو به شکل کامل برای انجام پایان نامه تسلط داشته باشد و بعد از اتمام تحصیل به صورت مستقل به تحقیق بپردازد.
روش های خلاقیت و نوآوری جهت انجام پایان نامه ارشد و دکترا
جهت انجام پایان نامه دکترا احتیاج میباشد که خلاقیت و نوآوری بیشتری نسبت به انجام پایان نامه ارشد صورت گیرد. اما برای انجام پایان نامه ارشد در این حد احتیاج نمی باشد. نتیجه گیری جهت انجام پایان نامه دکترا باید به شکلی باشد که مرزهای دانش را یک قدم به جلو مدیریت کند در صورتی که برای انجام پایان نامه ارشد ارزیابی و تاییدیه بعضی از فرضیات کافی می باشد.
- تفاوت از لحاظ گستردگی
انجام پایان نامه دکترا از نظر دامنه اطلاعات وسیع تر، دارای فرضیات قویتر و تجزیه و تحلیل با کیفیت تری برخوردار می باشد که دانشجو می تواند با صرف زمان بیشتر در تحقیق خود در انجام پایان نامه یک کار ایده آل و قوی را ارائه دهد. در صورتی که برای انجام پایان نامه ارشد دانشجو بهتر می باشد که بر روی موضوعات با اطلاعات محدودتر تحقیق کند و در عوض تاکید در اطلاعات پایان نامه بر عملکرد انجام پایان نامه تمرکز داشته باشد.
تعداد داوران کارشناسی ارشد و دکتری
یکی از پر اهمیت ترین فرق های میان انجام پایان نامه دکترا و ارشد تعداد داوران آن می باشد. به صورتی که جهت انجام پایان نامه ارشد یک داور کافی می باشد. اما برای انجام پایان نامه دکترا حداقل دو داور احتیاج می باشد. در بعضی از دانشگاه ها تعداد داوران در مرحله تایید موضوع و مرحله دفاعیه پایان نامه متفاوت می باشد و دانشجو باید با چهار داور همکاری داشته باشند و توافق آنها را کسب کند.
نحوه دریافت تاییدیه موضوع پایان نامه
دریافت تاییدیه موضوع انجام پایان نامه میان دکترا و ارشد تفاوت هایی موجود می باشد. جهت انجام پایان نامه دکترا موضوعات مورد نظر دانشجو ابتدا در جلسات گروه و بعد از آن توسط شورای دانشکده به تایید می رسد.
البته در بعضی از دانشگاه ها به شکل برعکس امکان دارد اتفاق بیفتد یعنی در آغاز کار کلیات موضوع از طریق شورای دانشکده تایید شود و بعد از آن در جلسه گروه مطرح شود. همین امر باعث می شود جهت دریافت تاییدیه برای انجام پایان نامه دکترا زمان فراوانی صرف آن شود و آن را دشوار سازد. ولی برای انجام پایان نامه ارشد تاییدیه موضوع و پروپوزال در جلسه گروه کافی می باشد.
نحوه دفاعیه برای انجام پایان نامه های دکترا و ارشد
جهت دفاعیه برای انجام پایان نامه ارشد باید از طریق تصویب کارشناسان راهنما و مشاوره صورت گیرد. اما برای انجام پایان نامه دکترا علاوه بر کارشناسان و مشاوران باید با حضور حداقل یکی از داوران اصلی تاییدیه صورت گیرد. دانشجویان باید قبل از شروع دفاعیه آمادگی خود را اعلام نمایند.
نحوه دریافت مجوز دفاعیه برای انجام پایان نامه دکترا و ارشد
برای انجام پایان نامه کارشناسی ارشد احتیاجی به مجوز دفاعی نمی باشد و وجود مقاله در نمره دانشجو موثر می باشد. اما جهت انجام پایان نامه دکترا دانشجو حتما باید یک یا دو مقاله را به چاپ برساند. اما در بعضی از دانشگاه ها دانشجویان باید برای چاپ مقاله خود از مجلات ISI استفاده کند.
مراحل مختلف انجام پایان نامه ارشد
انجام پایان نامه ارشد دارای مراحل متعددی می باشد که برای ارائه پایان نامه حائز اهمیت می باشد. این مراحل شامل موارد زیر می شود:
۱. مطلع شدن از وقت آزاد مشاوران جهت تعامل برای انجام پایان نامه
۲. انتخاب موضوع پایان نامه با استفاده از راهنمایی استاد راهنما
– ارزیابی پایان نامه های قبلی در رابطه با رشته مورد نظر
– فراهم کردن پیشنهاد موضوع پژوهش و خلاصه آن برای استاد راهنما
– دریافت تاییدیه از طریق استاد راهنما برای مشخص کردن موضوع پایان نامه
۳. دریافت و ثبت فرم پروپوزال در سایت
– تهیه پیش پروپوزال و پروپوزال و ارائه آن به گروه برای دریافت تاییدیه موضوع و مشخص کردن مشاور علمی و آماری
۴. دریافت تاییدیه پروپوزال از استاد راهنما و مشاور
– تهیه طرح پژوهشی با استفاده از مشاوره استاد راهنما
۵. ارائه پروپوزال برای طرح شورای تخصصی گروه
۶. ارائه پروپوزال تصویب شده به حوزه معاونت تحقیق برای طرح در جلسه شورای تحقیقی دانشگاه
– تحویل طرح پژوهش به کارشناسان تحقیق برای تاییدیه طرح در شورای دانشکده
۷. رجوع کردن به سایت دانشگاه برای مطلع شدن از تایید یا رد موضوع پایان نامه
– تاییدیه پروپوزال در شورای تحصیلات دانشگاه و برطرف کردن اشکالات پایان نامه
– هنگام دریافت تاییدیه موضوع پایان نامه آن را به راهنما و مشاور تحویل دهید.
– هنگام تاییدیه موضوع پایان نامه اشکالات آن را برطرف کنید.
۸. آغاز پژوهش و فعالیت برای موضوع تایید شده به مدت ۶ ماه از تاریخ آغاز کد پایان نامه
– هنگام تایید شدن موضوع، دانشجو باید فعالیت های پایان نامه و طرح پژوهشی خود را آغاز کند.
۹. تحویل گزارش پایان نامه به مشاوران و مدیرگروه به شکل ماهیانه
– در حین فعالیت بر روی تحقیق خود سعی کنید به شکل ماهیانه گزارشات خود را به مشاورین علمی و آماری و همچنین استاد راهنما تحویل دهید.
۱۰. بعد از به اتمام رسیدن پژوهش و گذشت ۶ ماه از تاریخ آغاز کد پایان نامه درخواست ایجاد جلسه دفاعیه را تکمیل کنید.
– وقتی که کلیه مراحل پایان نامه ارشد به پایان رسید دانشجو باید فرم جلسه دفاعیه را تکمیل کند و تاییدیه استاد راهنما و مشاورین علمی و آماری را دریافت کند. علاوه بر این دو نسخه از پایان نامه خود را همراه با فرم های پرشده به دانشکده تحویل دهند تا از لحاظ علمی کارشناسان بررسی های لازم را انجام دهند. اگر از نظر کارشناسی پایان نامه دانشجویی احتیاج به اصلاحات داشت دانشجو باید با هماهنگی استاد راهنمای خود به اصلاح آن بپردازند و در صورت تایید پایان نامه دانشجو می تواند جلسه دفاعیه خود را آغاز کند.
۱۱. ارائه فرم پر شده و درخواست تشکیل جلسه دفاعیه و همچنین انتخاب کردن داوران پایان نامه توسط معاونت تحقیق
۱۲. فراهم کردن یک نسخه از پایان نامه همراه با فرم ارزشیابی برای هر کدام از داوران پایان نامه ارشد
۱۳. اعلام داوران در رابطه با قابل دفاع بودن یا نبودن پایان نامه دانشجو به معاونت تحقیق
۱۴. هنگام دریافت تاییدیه برای دفاع پایان نامه دانشجویی می توان با هماهنگی استادان تاریخ دفاعیه را از معاونت تحقیق دریافت کنند.
۱۵. فراهم کردن یک نسخه از پایان نامه دفاع شده برای معاونت تحقیق پیش از صحافی آن برای ارزیابی و تایید پایان نامه
۱۶. بعد از به اتمام رسیدن پایان نامه ارشد و صحافی تایید شده دانشجو باید حداقل سه نسخه از پایان نامه خود را به اساتید راهنما تحویل دهد.