مروری بر پژوهش کیفی و نرم افزارهای تحلیل داده های کیفی
شیوه های متعددی برای تحلیل داده های کیفی و دسته بندی اطلاعات گردآوری شده در پژوهش کیفی موجود می باشد که به نوع پژوهش و مورد کاوی آنها بستگی دارد. هنگام پژوهش کیفی بعد از جمع آوری اطلاعات قدم بعدی تجزیه اطلاعات می باشد. هنگامی که از تجزیه و تحلیل اطلاعات سخن میگوییم این تصور ایجاد می شود که منظور از تجزیه و تحلیل اطلاعات تنها از طریق روش آماری می باشد.
در حالی که اینگونه نمی باشد و این روش تنها یکی از راه های پر اهمیت در تجزیه و تحلیل محسوب میشود که برای پژوهش ها و اطلاعاتی از آن استفاده می شود که جنبه آماری دارد. یکی از پر اهمیت ترین عواملی که در تصمیم گیری در رابطه با نحوه تجزیه و تحلیل موثر می باشد نوع اطلاعاتی می باشد که محقق گردآوری می کند. یکی از فرق های میان پژوهش کیفی و کمی در این می باشد که پژوهش کیفی به شکل عمده به ساخت فرضیه می پردازد ولی تحقیق های کمی به آزمون فرضیه می پردازد.
پس برای اینکه فرضیات را بتوان امتحان کرد باید اطلاعات کمی را گردآوری کرد و یا پژوهش کیفی را به کمی تبدیل کرد. تجزیه و تحلیل محتوا یکی از پر اهمیت ترین تجزیه هایی می باشد که در طی آن محتوا یا اطلاعات پژوهش کیفی به اطلاعات کمی تبدیل می شود و بعد از آن با اجرای آمارهای مطلوب مورد ارزیابی واقع می شود. قسمت عمده ای از مطالعات در رابطه با تاثیر گذاری ایدیولوژی، فرهنگ، اخلاق و واکنش برخورد انسان، که موضوع مطالعه اکثر رشتههای علوم انسانی محسوب می شود را می توان با بهره گیری از شیوه تحلیل داده های کیفی و عقلی به تجزیه آن پرداخت.
علاوه بر این مطالعات مردم شناسی و ارتباط اجتماعی و همچنین مطالعات در رابطه با تجزیه محتوا در رابطه با پژوهش کیفی صورت می گیرد، هرچند امکان دارد که از شیوههای کمی هم استفاده شود. به شکل کلی پژوهش هایی که به صورت کتابخانه و نظری می باشند و اطلاعات از طریق ابزارهای سنجش جدول و نمودار ها جمع آوری می شود جزو پژوهش کیفی به حساب می آید.
روش تحلیل داده های کیفی
روش تحلیل داده های کیفی معمولاً در طی مراحل اولیه گردآوری اطلاعات آغاز میشوند. این مرحله در تحلیل پژوهش کیفی به شما کمک میکند تا میان تدوین مفاهیم گردآوری اطلاعات به عقب و جلو در حال حرکت باشید. امکان دارد به شما نحوه گردآوری اطلاعات بعدی را به طرف منابعی که برای پرسش های پژوهش مفید تر می باشند نشان دهد.
برای به دست آوردن نتیجه موفق در تحلیل داده های کیفی یک سری رویکردهای سیستماتیک روشن و واضح را برای پردازش اطلاعات ارائه می دهد. برخی از مرحله ها با رویکرد های تجزیه محتوای کمی قدیمی صورت می گیرد. طبق اهداف مورد ارزیابی و مطالعه شما تحلیل داده های کیفی شما امکان دارد استاندارد تر باشد ولی به شکل کلی می تواند به مرحله های زیر تقسیم شود که با مقایسه اطلاعات و گزارش های انتشار یافته به وسیله نوشتن اطلاعات در یک گزارش شروع می شود.
مرحله اول: پیادهسازی و جمع آوری مطالب
تحلیل داده های کیفی را می توان برای انواع و اقسام متعدد تحلیل اطلاعات استفاده کرد. اما به شکل کلی اطلاعات احتیاج به تحول به سمت مطالب نوشتاری پیش از آنکه تجزیه آغاز شود، دارد. اگر اطلاعات از متن های موجود باشد انتخاب محتوا باید از طریق آن چیزی که می خواهید نسبت به آن آگاهی پیدا کنید قابل توجیه و توضیح باشد. در مطالعات علم کتابخانه، تحلیل داده های کیفی بیشتر اوقات برای تجزیه رو نوشته های محاسبه برای رها سازی اطلاعات مردم در رابطه با برخوردها و طرز تفکر اکثراً مورد استقبال واقع می شود.
در مواقع تنظیم مصاحبه ها این گونه پرسش ها بیشتر سوال می شود که شامل: آیا کلیه پرسش های محاسبه کننده باید با استفاده از راهنما تنظیم شود؟ جواب شما به این گونه پرسش ها باید طبق پرسش های پژوهشتان صورت گیرد.
مرحله دوم: تعریف واحد تجزیه و تحلیل داده ها
تجزیه و تحلیل داده های کیفی قسمت مهم متن جهت دسته بندی تحلیل محتوا صورت می گیرد. اینگونه پیام ها باید پیش از آنکه آنها بتوانند به رمزگذاری بپردازند، با یکدیگر یکی شوند. اختلافات در شرح واحد میتواند در تصمیم های رمزگذاری مانند مقایسه کردن نتایج با سایر ارزیابی های مشابه موثر باشد. پس شرح دادن واحد رمزگذاری یکی از پر اهمیت ترین تصمیمات محسوب می شود.
معمولاً تحلیل داده های کیفی موضوعات فردی به عنوان یک واحد برای تجزیه و تحلیل نسبت به واحدهای زبان شناختی فیزیکی بهره گیری میشود و اکثراً در تحلیل محتوای کمی مورد استقبال واقع می شود. یک نمونه از آن امکان دارد تنها در یک جمله یا یک عبارت یا یک پاراگراف آورده شود. هنگامی که از یک موضوع به عنوان یک واحد رمزگذاری بهرهگیری میکنید شما به شکل اساسی اظهارات یک عقیده را بررسی میکنید.
مرحله سوم: تدوین مقوله ها و اجرای طرح رمز گذاری
مقوله ها و یک برنامه رمز گذاری دارای ۳ منبع می باشند که شامل: اطلاعات، مطالعات و ارزیابی های مربوط به اطلاعات قبلی و تئوری ها می باشد. طرح رمزگذاری می تواند هم به شکل قیاسی و هم به شکل استقرایی گسترش پیدا کند. در ارزیابی هایی که هیچگونه تئوری مورد استفاده قرار نمی گیرد شما باید دسته بندی ها را به شکل استقرائی از اطلاعات گردآوری کنید.
مخصوصاً جواب های استقرایی برای مطالعاتی که برای تدوین نظریه ها نسبت به آنهایی که برای شرح یک پدیده بخصوص یا تحول در یک نظریه می باشد مطلوب است. هنگامی که در مقوله ها به شکل استقرائی از اطلاعات خام تدوین میشود شما جهت بهره گیری از شیوه های مقایسه ثابت از آنجا که توانایی برانگیختن بینش های اصیل را ندارید تشویق خواهید شد ولی شیوههای مقایسه های دائم میتواند فرق های میان مقولههای آشکار را ایجاد کند.
مرحله چهارم: نحوه رمز گردانی به شکل آزمایشی
طرح رمز گردانی را می توانید روی یک نمونه به شکل آزمایشی امتحان کنید. اگر شما از یک رویکرد استاندارد به شکل منصفانه در تحلیل داده های کیفی بهره گیری کنید، شما می خواهید طرح کدگذاری را جهت گسترش اطلاعات و افزایش اعتبار از آن استفاده کنید. ایده آل ترین ارزیابی از شفافیت و تعریف ها از مقوله ها رمزگذاری کردن یک نمونه از اطلاعات می باشد.
مرحله پنجم: رمزگذاری کردن کلیه مطالب
هنگامی که انسجام کافی انجام می شود میتوان از قواعد و اصول رمزگذاری در تمامی مطالب جهت پژوهش کیفی استفاده کرد. در طی مراحل کدگذاری شما به ارزیابی کد گذاری به شکل تکرار برای پیشگیری از رانده شدن به طرف یک حس فردی از آنچه که به کدها معنا می دهد، احتیاج دارید. به این علت کدگذاری تداوم پیدا میکند و اطلاعات به روز برای گردآوری شدن اطلاعات جهت پژوهش کیفی به آن اضافه می شود، این امر امکان دارد که موضوعات و مفاهیم به روز را ارائه دهد و احتیاج به افزودن کدگذاری دستی می باشد.
مرحله ششم: بررسی کردن انسجام کدگذاری
پس از کدگذاری مجموعه کامل اطلاعات، شما احتیاج به بررسی کردن هماهنگی میان رمزگذاری را دارید. علاوه بر این که درک درستی از رمزگذاری و دسته بندی ها و همچنین اصول و قواعد رمزگذاری جهت تحلیل داده های کیفی امکان دارد به طرز ظریفی در زمانهای مختلف تحول پیدا کند و به سمت پراکندگی رود.
مرحله هفتم: گردآوری نتایج از اطلاعات رمزی
مرحله گردآوری نتایج از اطلاعات رمزی جهت پی بردن به موضوعات معین شده و شاخه های آن می باشد. در این مرحله به نتیجه گیری پژوهش کیفی خود می پردازید و همچنین بازسازی استخراج شده از اطلاعات را فراهم می کنید.
مرحله هشتم گزارشی از شیوه پژوهش کیفی
برای اینکه ارزیابی و پژوهش کیفی شما صحیح باشد احتیاج دارید که از روش و عملکرد تحلیل تان به شکل درست نگهداری کرده و آن را گزارش کنید. در رابطه با پژوهش کیفی شما به گزارش تصمیم ها و فرآیند رمزگذاری مانند شیوهای که برای برقراری اعتماد استفاده میکنید احتیاج دارید.