آموزش جامع پروپوزال کارشناسی ارشد
تحقیق جزوه تلاش نهایی دانشجویان برای به نتیجه رساندن و دریافت کردن مدارک تحصیلی محسوب می شود که در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا به آن احتیاج می باشد. قدم اول در نگارش پایان نامه و پر اهمیت ترین کار پژوهشی، نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد می باشد. اکثر دانشجویان و محققان درک درستی از معنای انجام پروپوزال پایان نامه ندارند. پروپوزال یک نوع نقشه جهت انجام پژوهش برای عملیاتی کردن یک پروژه پژوهشی به حساب می آید.
این پروژه و تحقیق میتواند یک نوع طرح پژوهشی گسترده در یک منطقه باشد و یا یک پایان نامه کارشناسی ارشد باشد. برای آموزش انجام پروپوزال پایان نامه باید به این نکته توجه داشت که آموزش نگارش پروپوزال صحیح و منطقی می تواند پژوهشگر را از مشکلات بعدی در مسیر انجام پروپوزال پایان نامه یاری دهد به دلیل اینکه کیفیت تحقیق با کیفیت پروپوزال رابطه مستقیم دارد.
پروپوزال بدون کیفیت حتی اگر مورد تایید هم قرار بگیرد تحقیق را خراب خواهد کرد. انجام پروپوزال پایان نامه با کیفیت علاوه بر اینکه موفقیت تحقیق را افزایش می دهد بلکه کمیت تحقیق را برای به رسمیت شناختن دانشجو به عنوان یک محقق ماهر تحت تاثیر خود قرار می دهد. نتیجه پروپوزال و پایان نامه رابطه مستقیم با یکدیگر دارند و هر گونه اشتباه در نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد موجب ایجاد مشکلات و سردرگمی دانشجو می شود. بنابراین سعی کنید برای نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد وقت بسیاری را صرف آن کنید.
به دلیل اینکه نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد و دکترا یکی از دغدغه های دانشجویان محسوب می شود. موسسه ترسیم دانش سعی دارد دانشجویان را با نحوه انجام پروپوزال پایان نامه آشنا کند. همچنین این موسسه با داشتن متخصصان و کارشناسان ماهر به دانشجویان کمک می کند تا بتوانند پایان نامه با کیفیتی را ارائه دهند.
معیارهای مهم در انتخاب یکموضوع تحقیقاتی چیست؟
نخستین گامی که باید برای نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد انجام داد انتخاب کردن یک موضوع می باشد. در حقیقت پر اهمیت ترین قسمت برای انجام پروپوزال پایان نامه قسمت موضوع می باشد.
بخش های مختلف پروپوزال را توضیح دهید.
قانون بخصوصی برای نگارش پروپوزال موجود نمی باشد. ساختار پروپوزال طبق موضوع و احتیاج نهادها و بر اساس هدفی که از آن دارید و یا به طبق رشته تحصیلی دانشجو می تواند تغییر پیدا کند. بعضی از نهادها و تحصیلات تکمیلی بعضی از دانشگاه ها برای نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد یا دکترا فرمت معینی را دارند که باید طبق آن عمل کند. پس بهتر می باشد که در ابتدای کار فرم مخصوص خود را دریافت کنید و به ارزیابی های پروپوزال بپردازید و بعد از آن اقدام به انجام پروپوزال پایان نامه خود کنید. اما طبقه بندی اصلی آن می تواند به شکل قسمت های زیر باشد:
– عنوان پژوهش
– مقدمه پایان نامه
– بیان مسئله برای انجام پروپوزال پایان نامه
– ارزش و الزامات پژوهش
– اهداف پژوهش
– پرسشهای پژوهش
– فرضیات پژوهش
– تعریف های مفهومی و عملیاتی در متغیرها
– شیوه اجرای پژوهش( شیوه پژوهش، مقدار حجم تحقیق، شیوه اندازه گیری و ابزارهای آن، شیوه های آماری)
– وجود محدودیت ها برای اجرای پژوهش
– نتیجه گیری پروپوزال
– منابع استفاده شده جهت انجام پروپوزال پایان نامه
نوشتن پروپوزال پایان نامه باید زیر نظر کارشناسان مورد تدوین قرار بگیرد. طبق این که فرم های پروپوزال قسمت های برابر و مشابه بسیاری دارد توضیحات ضروری برای پر کردن هر کدام از قسمت ها فراهم می شود. دانشجو باید بر اساس فرم طرح پایان نامه را تکمیل کند و بعد از آن هماهنگی نهایی را با استاد خود انجام دهد. به این نکته باید توجه داشته باشید که برای تدوین فرم پروپوزال نباید قسمت های مهم مربوط به پژوهش را خالی گذاشت.
گام اول نوشتن یک پروپوزال چیست- وجود یک مسئله
اگر موضوعی را در اختیار نداشته باشید حتماً باید به انجام پروپوزال پایان نامه خود بپردازید. هدف از نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد این می باشد که دانشجویان برای مسئول گروه خود بیان کنند که من دارای مسئله ای می باشم و برای برطرف کردن آن می خواهم این راه را انتخاب کنم.
شیوه های پیدا کردن مسئله جهت نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد
برای پیدا کردن مسئله جهت نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد شیوه هایی وجود دارد که می توان به موارد زیر اشاره داشت:
– استفاده از نیاز سنجی(مصاحبه با اشخاص کلیدی، مصاحبه به شکل گروهی و جمعی، مشاهده به صورت مستقیم)
– بهره گیری از تجربه ها
– نتیجه گیری از نظریات و فرضیات
– بهره گیری از متن های درسی و مجله های معتبر
– استفاده کردن از دانشگاهها و موسسههای تحقیقی خصوصی
– دوره کردن متن ها و داده های علمی
– حضور داشتن در دوره های آموزشی
– مطالعه داشتن در رابطه با موارد بخصوص
– مدیریت گلوگاههای یا نقطه های کلیدی
– مدیریت مالی
– ارزیابی زمان انتظار
قدم دوم نوشتن عنوان و موضوع جهت نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد
هنگامی که مسئله شما معین شد حالا دانشجویان می توانند به نوشتن عنوان و موضوع جهت نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد بپردازند. قسمت عنوان موضوع نسبت به سایر بخش های دیگر خواننده بیشتری را در بر دارد. بنابراین جهت انتخاب عنوان موضوع باید آن را با دقت فراوان انجام دهید و به نکات زیر توجه کنید:
– عنوان پروپوزال نباید خیلی کوتاه یا طولانی باشد.
– کلیه محتویات کار پژوهشی را شامل شود.
– جلوگیری از به کار بردن کلمات انگلیسی در عنوان فارسی
– از به کارگیری مخفف ها و اصلاحات بخصوص و کلمات انگلیسی که دارای معادل فارسی هستند خودداری کنید.
– عنوان پروپوزال باید به شکل خبری نوشته شود.
– معین کردن زمان و مکان انجام پروپوزال پایان نامه و تحقیق
– موضوع به شکل واضح برای خواننده نشان داده شود که شما به دنبال چه چیزی می باشید. بنابراین نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد به شکل ساده و روان صورت گیرد.
– عنوان باید به شکل کوتاه و مفید نوشته شود. در شیوه APA عنوان موضوع باید حداقل ۱۲ کلمه نوشته شود اما در دانشگاه ها بر اساس متغیرهایی که انتخاب میکند و ارزش آنها در پژوهش ها میان ۱۵ تا ۲۰ کلمه هم قبول می کنند.
– سعی کنید در عنوان پژوهش از متغیرهای مستقل و وابسته استفاده کنید.
– در آغاز عنوان سعی کنید از کلماتی مانند: ارزیابی، ارائه دادن الگو، طراحی و تبیین و غیره بهره گیری کنید.
– برای نوشتن عنوان تحقیق سعی کنید از واضح ترین کلمات بهره گیری کنید و از حاشیه خودداری کنید. کلمات استفاده شده در عنوان باید به شکل تخصصی و با اصلاحات دقیق علمی مرتبط باشد.
– برای نوشتن پروپوزال کارشناسی ارشد باید از لحاظ نگارشی بدون هیچ گونه ایراد باشد.
– در عنوان پروپوزال باید به پرسشهایی مانند چه فردی و چه چیزی و غیره جواب داده شود.
– عنوان مسئله جهت انجام پروپوزال پایان نامه باید به شکل غیر سوالی بازگو شود.
– برخی اوقات بیان کردن شیوه کار در عنوان اعتبار آن را افزایش می دهد.
– سعی کنید دامنه پژوهش خود را محدود کنید.
– موضوع پروپوزال با سطح تحصیلی محقق همخوانی داشته باشد.
– مشکلات بازگو شده جهت انجام پروپوزال پایان نامه موضوعاتی باشد که دارای اولویت بالایی هستند.
– عنوان باید با دو زبان انگلیسی و فارسی به شکل همزمان آورده شود.
– به این نکته توجه داشته باشید که عنوان در فهرست های کتابشناسی نوشته می شود. ایده آل ترین عنوان تحقیق عنوانی می باشد که خواننده را به سرعت به اصل موضوع انتقال بدهد.