روش های تجزیه و تحلیل داده های پایان نامه
با گسترش پیدا کردن علم و دانش ابزارهای تازه و جدید برای گردآوری، شرح و توصیف، تجزیه و تحلیل آماري، منتقل و ارائه اطلاعات از طریق محققان عرضه شده است.
در حال حاضر شیوههای پژوهش در حال گسترده شدن می باشد. پس الزامی می باشد پژوهشگران، اساتید از شیوه های پژوهش و تحلیل آماری مطلع شوند. محقق برای جوابگویی به مسئله های تدوین شده و یا تصمیم گرفتن در رابطه با قبول یا رد شدن فرضیاتی که برای پژوهش مد نظر قرار دادند از شیوه های متعدد تجزیه و تحلیل آماری بهره گیری می کند. هر کدام از موضوعات دارای روش های مطالعه و پژوهش متفاوتی هستند.
اکثر فعالیت های علمی دانشجویان در دوره های کارشناسی ارشد و دکترا به انجام پژوهش های علمی و ارائه دادن آنها به شکل گزارش یا پایان نامه اطلاق می شود. موسسه ترسیم دانش با استفاده از این مقاله سعی دارد تا روش های تجزیه و تحلیل آماری را برای دانشجویان ارائه دهد. به دلیل اینکه اکثر تحقیق هایی که در دانشگاه صورت میگیرد دارای جنبه کمی هستند، پس یادگیری شیوه های تحلیل آماری حائز اهمیت می باشد. بنابراین الزامی میباشد تا دانشجویان با نحوه بهره گیری از نرم افزارهای تحلیل آماری مانند: Spss آشنایی
پیدا کند.
نحوه ارائه داده ها برای تجزیه و تحلیل آماری
داده های گردآوری شده برای تجزیه و تحلیل آماری از اعداد و ارقامی هستند که معنایی ندارند. از طریق تحلیل آماری برای پیدا کردن معنای آن ها به منظور رسیدن به اهداف محققان بهره گیری می شود.
تجزیه اطلاعات به عنوان قسمتی از شیوههای پژوهش علمی جزو یکی از پایه های پر اهمیت برای هر تحقیق و مطالعه محسوب میشود که از طریق آن می توان تمامی فعالیت های پژوهشی را تا هنگام کسب نتیجه، مدیریت کرد. اولین قدمی که باید بعد از جمع آوری اطلاعات انجام داد ارزیابی و پردازش اطلاعات جمعآوری شده است تا بتوانید از طریق آن به تحلیل و تجزیه آماری بپردازید.
پر اهمیت ترین مراحل برای انجام تحلیل آماری
پر اهمیت ترین مراحل برای انجام تحلیل آماری شامل موارد زیر می شود:
۱. تنظیم داده ها
۲. کدگذاری اطلاعات
۳. نظم دهی به اطلاعات
تنظیم داده ها برای تحلیل آماری
برای تنظیم داده ها جهت تحلیل آماری باید اقدامات بخصوصی انجام داد تا بتوان دادهها و اطلاعات با کیفیتی را ارائه داد که این اقدامات شامل موارد زیر می شود:
– اطلاعات با دقت گردآوری و به ثبت برسند.
– اطلاعاتی که از طریق پژوهشگر به ثبت رسیده است بازبینی شود.
– پژوهشگر تا حد امکان اشتباهات خود را اصلاح کند.
– کلیه اطلاعات را با قالب و فرمت برابر ارائه دهید.
– اگر تعدادی از سوالات بدون جواب می باشد و آن را به تکمیل کردن بپردازید.
– اگر جواب پرسش ها با یکدیگر برابر نیستند باید دلیل آن را پیدا کرده و پرسشنامه خود را ویرایش کنید.
– بعد از کسب اطلاعات درست و با کیفیت استفاده از آمار و اقدام به تحلیل آماری ممکن می باشد.
کد گذاری اطلاعات برای تجزیه و تحلیل آماری
برای تجزیه و تحلیل آماری از طریق نرمافزار باید آنها را کدگذاری و به شکل داده های عددی در بیاورید. برای این کار باید از ثبات آن مطمئن شوید مخصوصاً زمانی که این کار به شکل گروهی صورت می گیرد.
نظم دهی اطلاعات جهت تجزیه و تحلیل آماری
برای بهره گیری از نرم افزارهای تحلیل آماری الزامی می باشد که اطلاعات از قبل وارد کامپیوتر شوند تا تجزیه و تحلیل آماری روی آن انجام شود. اطلاعات گردآوری شده را می توان از طریق دستی و یارانه به تجزیه پرداخت. در حال حاضر محققان با بهره گیری از رایانه ها و نرم افزارهای متعدد به تحلیل آماری می پردازند. در پژوهش های متعدد بر روی اطلاعات از دو پردازش آمار توصیفی و آمار استنباطی بهره گیری می شود.
انواع و اقسام شیوه های تحلیل آماری
علم و دانش آمار از طریق پردازش داده ها و تبدیل کردن آنها به داده های مورد احتیاج، زمینه تصمیم گیری را ایجاد می کند. در حال حاضر نمی توان بدون استفاده از شیوه های تحلیل آماری اقدام به توصیف، تجزیه وتحلیل نتایج کسب شده از پژوهش های علمی کرد. تجزیه وتحلیل آماری از طریق آمار توصیفی واستنباطی مورد بحث وگفتگو قرار می گیرد.
تعریف آمار توصیفی
پس از اینکه اطلاعات جمع آوری و تنظیم شد، الزامی می باشد تا از طریق آزمون های آمار توصیفی، به هویت اطلاعات پی برد. شیوه هایی را که بتوان به وسیله آن داده های گردآوری شده را تنظیم کرد وبه خلاصه کردن آن پرداخت، آمار توصیفی می گویند. به صورت کلی آمار توصیفی مجموعه ای از شیوه هایی می باشد که پردازش اطلاعات را ایجاد می کند. آمار توصیفی نمی تواند نتیجه گیری بالاتر از اطلاعات مورد پردازش را در اختیار محقق قرار بدهد یا نمی تواند نتیجه گیری معینی را نسبت به فرضیات طرح شده در مطالعه فراهم کند. در واقع آمار توصیفی تنها شیوه ای عادی و ساده برای توصیف اطلاعات می باشد.
هدف از آمار توصیفی جهت تجزیه و تحلیل آماری
در یک تحقیق برای ارزیابی و شرح خصوصیات عمومی جواب دهندگان از شیوه های آمار توصیفی مثل: جدول توزیع فراوانی، درصد فراوانی تجمعی و میانگین بهره گیری می شود. پس هدف از آمار توصیفی جهت تجزیه وتحلیل آماری محاسبه پارامترهای جامعه با بهره گیری از سرشماری کلیه عوامل جامعه می باشد.
شیوه های آمار توصیفی
آمار توصیفی که به شرح اطلاعات می پردازد و دارای روش های متعددی می باشد که شاملموارد زیر می شود:
– شاخص های تمایل مرکزی
– شاخص های پراکندگی
– شاخص های چولگی
– شاخص های کشیدگی
تعریف آمار استنباطی
اکثر اوقات در فعالیت های تجزیه وتحلیل آماری، گرداوری، تنظیم و ارائه نتیجه کافی نمی باشد، بلکه الزامی می باشد طبق اطلاعات گردآوری شده، بررسی وارزیابی برای تصمیم گیری انجام می شود. این قسمت از آمار که به تحلیل آماری، توصیف نتیجه به دست آمده از محاسبه مقدماتی بستگی دارد، آمار استنباطی می گویند. با بهره گیری از شیوه های آمار استنباطی میتوان از طریق ویژگی های جامعه آماری نمونهها را استنباط کرد.
خصوصیات آمار استنباطی جهت تحلیل آماری
آمار استنباطی جهت تحلیل آماری دارای خصوصیات بخصوص می باشد که شامل موارد زیر می شود:
– تجزیه و تحلیل آماری به معنی ویرایش نتایج دست آمده از نمونه جامعه می باشد.
– در تحلیل آماری معنا و مفهوم ضریب اطمینان اهمیت دارد.
– در پژوهش های علوم پزشکی ضریب اطمینان ۹۵ درصد می باشد.
– هنگام استفاده از عوامل کم اهمیت از ضریب اطمینان ۹۰ درصد و هنگام استفاده از عوامل پر اهمیت از ضریب اطمینان ۹۹ درصد بهره گیری می شود.
هدف از آمار استنباطی و آزمون فرضیات
پس از شرح متغیر ها و جواب های کسب شده از جامعه آماری در این قسمت به ارزیابی فرضیات طرح شده و آزمون آماری بهره گیری شده در تحقیق پرداخته می شود. به عبارت دیگر به تجزیه و تحلیل آماری کسب شده پرداخته میشود تا از لحاظ آماری بتوان به معتبر بودن و درست بودن فرضیات پی برد.
انواع و اقسام آزمونهای آمار استنباطی
آزمون های آمار استنباطی به دو دسته تقسیم می شود که شامل موارد زیر می شود:
۱. پارامتری: به بررسی و ارزیابی داده ها در سطح مقیاس فاصله ای و نسبی میپردازد که حداقل شاخص میان آنها میانگین و واریانس محسوب می شود.
۲. ناپارامتری: به بررسی و ارزیابی داده ها در سطح مقیاس اسمی و رتبه ای پرداخته می شود که شاخص آماری میان آنها میانه و نما محسوب میشود.