کاربرد روش شناسی کیو در انجام پايان نامه كارشناسي ارشد
روش شناسی کیو برای رسیدن به این سوال که چه چیزهایی باعث میشود افراد منحصر به فرد به نظر برسند اختراع شد. دانشمندان در عوض پی بردن به عوامل مشترکی که در افراد وجود دارد با مطرح کردن این سوال به دنبال درک آن رفتند.
موسسه ترسیم دانش در رابطه با آموزش انواع و اقسام پژوهش های دانشگاهی مانند کلیه مقالات علمی و انجام پایان نامه کارشناسی ارشد و دکترا به فعالیت می پردازد. موسسه ترسیم دانش علاوه بر این عوامل در عرضه محصولات آموزشی، مشاوره در رابطه با روش تحقیق و برپا کردن کلاس های آموزشی برای مقطع های مختلف آماده خدمت رسانی می باشد.
پژوهشگر گرامي جهت مشاوره رايگان فرم زير را تكميل كنيد.
این موسسه آماده ارائه خدمات در زمینه های متعدد مثل مهندسی و مدیریت انواع گرایش ها، صنایع، روانشناسی، جامعه شناسی و همچنین کلیه خدمات علمی پژوهشی در رابطه با مقاله، پروژه، انجام پایان نامه کارشناسی ارشد و دکترا، انجام پاورپوینت، تجزیه و تحلیل آماری به همراه پرسشنامه آن و دیگر روش تحقیق های علمی در اسرع وقت و با قیمت مطلوب می باشد.
روش شناسی کیو چیست؟
روش های تحقیق با صرف نظر از نحوه شکل گیری و دسته بندی آنها به انواع و اقسام عملکردهای کمی و کیفی به عنوان یک فرایندی برای استفاده از تحقیق های کاربردی نقش بسیار پر اهمیتی در پیشرفت انسان دارا می باشد.
روش شناسی کیو برای رسیدن به این سوال که چه چیزهایی باعث میشود افراد منحصر به فرد به نظر برسند اختراع شد. دانشمندان در عوض پی بردن به عوامل مشترکی که در افراد وجود دارد با مطرح کردن این سوال به دنبال درک آن رفتند.
علت نامگذاری روششناسی کیو این می باشد که یک متخصص تحلیل و تجزیه عاملی از حرف q برای همبستگی افراد بهره گیری کرد تا بتواند حرف r که همبستگی میان متغیر ها را نشان می دهد از یکدیگر جدا کند. بدین صورت این متخصص از حرف q برای نامگذاری روش شناسی استفاده کرد. به دلیل اینکه این گونه روش شناسی به توصیف ذهنیتها میپردازد و در همبستگی میان افراد نقش بسزایی دارد.
روش شناسی کیو یک نوع فنی محسوب می شود که محقق قادر می باشد تا علاوه بر اینکه بتواند درک و عقاید فردی اشخاص را بشناسد و آن را دسته بندی کند، بتواند به طبقه بندی گروهی از اشخاص بپردازد. در حقیقت با بهره گیری از روش شناسی کیو محقق می تواند با بهره گیری از مراحل آن ذهنیت افراد مختلف و تفکرات آنها را نسبت به مسائل متعدد نمایان کند.
اهمیت روش کیو در روش تحقیق کیفی و کمی چگونه ميتواند باشد؟
در حقیقت روش شناسی کیو یکی از روش های تحقیق محسوب می شود که در تحقیق های موضوعات متعدد دانش بشری مانند روانشناسی، علوم سیاسی و دیگر رشتهها توسط محققان مورد بهره گیری قرار می گیرد.
روش کیو باعث پیوند میان شیوه های کمی و کیفی می شود به دلیل اینکه از یک طرف انتخاب افراد با استفاده از شیوه های نمونه گیری انجام نمیشود بلکه نمونه اشخاص به شکل هدفمند و با مقدار کوچک مورد انتخاب قرار میگیرد که موجب می شود به شیوه کیفی نزدیک شود.
از طرفی دیگر اطلاعات با استفاده از تحلیل و تجزیه عاملی به شکل روش کمی کسب می شود. علاوه بر این طبق روش جمع آوری داده ها می توان از ذهنیت افراد به شکل عمیق مطلع شد. به همین خاطر روش شناسی کیو علاوه بر دارا بودن خصوصیات شیوههای کیفی دارای خصوصیات شیوههای کمی هم می باشد.
مراحل روش شناسی کیو برای انجام پایان نامه کارشناسی ارشد
در رابطه با شیوه اجرا و نحوه استفاده از روش شناسی کیو باید چهار مراحل:
۱. طراحی تحقیق و پژوهش
2. جمع آوری داده ها
۳. تجزیه و تحلیل عاملی
۴. شرح و تفسیر نتایج
را در نظر داشت.
روش شناسی کیو دارای پنج مرحله می باشد که می توان به موارد زیر اشاره داشت:
در مرحله اول با مطالعه کتاب ها ادبیات پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفته و پیش زمینه انجام مراحل بعدی ایجاد می شود. پژوهشگر با انجام مرحله اول نسبت به موضوع مورد نظر خود به شناخت عمیقی از روش تحقیق می رسد.
مرحله دوم همراه با روش شناسي كيو
در مرحله دوم با بهرهگیری از مصاحبه و ارزیابی مدارک، اطلاعات مورد نظر در رابطه با موضوع مرتبط با پژوهش کسب می شود. نتیجه تحقیق مرحله اول و دوم فضای گفتوگو را فراهم می کند.
در مرحله سوم باید با تجزیه و تحلیل محتویات فضای گفتوگو آن را نظم بخشید و نمونه هایی از عبارات را برای نمونه روششناسی کیو مورد انتخاب قرار داد. بعضی از دانشمندان تعداد میان ۳۰ تا ۱۰۰ عبارت را برای ارائه نمونه روششناسی کیو توصیه میکنند.
اما معمولاً عبارتها میان ۵۰ تا ۷۰ کلمه مورد انتخاب قرار می گیرد. اما بعضی از دانشمندان دیگر اعتقاد دارند که تعداد صحیح عبارت برای اینکه یافته ها و اطلاعات آماری معتبر باشد میان ۲۰ تا ۶۰ عبارت مطلوب می باشد.
در مرحله چهارم افراد شرکت کننده به نظم دهی و طبقه بندی کارت های کیو می پردازند. در واقع این مرحله جزوه جمع آوری داده ها محسوب می شود.
در مرحله پنجم تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از شیوه تجزیه و تحلیل عاملی کیو و توضیح عامل های به دست آمده می پردازد. البته باید به این نکته توجه داشت که در شیوه های کمی، نتیجه اطلاعات کسب شده در آن سطح کاربرد دارد و نمونه های آن به شکل تصادفی مورد انتخاب قرار می گیرد که معرف آن جامعه محسوب می شود. روششناسی کیو فاقد این گونه جامعه و نمونه ها می باشد و محقق باید نمونه اشخاص را از بین افرادی انتخاب کند که آیا رابطه بخصوصی با موضوع روش تحقیق دارند یا دارای عقاید بخصوصی می باشند.
نحوه اجرای روش شناسی کیو
برای اجرایی روششناسی کیو برای انجام پایان نامه کارشناسی ارشد باید به چند نکته توجه داشت:
۱. جمع آوری فضای گفت و گو : برای مطالعه روش شناسی کیو موضوعی مورد انتخاب قرار میگیرد که باید عقاید متعددی در آن جامعه وجود داشته باشد. به صورتی که بتوان از طریق آن مطلب های متعدد و گوناگونی را در قالب های متعدد جمعآوری کرد. فضای گفت و گو شامل گروهی از مطلب های متعدد و گوناگون در رابطه با موضوع روش تحقیق محسوب می شود که در بین افراد مورد گفت و گو طرح می شود.
۲. انتخاب یک معرف از طریق فضای گفتوگو: از معرفی نمونه در فضای گفتوگو برای اجرای روش شناسی کیو بهره گیری می شود نمونه هایی که بتواند ابعاد متعدد فضای گفتوگو را در خود منعکس کند.
انتخاب افراد شرکت کننده: در این مرحله از بین اشخاصی که در گفت و گو کردن حاضر هستند تعدادی از آنها به عنوان نمونه برای شرکت در مطالعه ی کیو یعنی مرتب سازی مورد انتخاب قرار میگیرند.
نحوه استفاده روایی و پایایی در روش شناسی کیو
آن چیزی که در مطالعه روش شناسی کیو مورد اهمیت قرار دارد کلیت عبارت های روش کیو می باشد. محقق باید از خود سوال کند که آیا عبارت های جمع آوری شده از جامعیت و گستردگی برخوردار می باشند که توانایی آشکار ذهنیت های متعدد را داشته باشد.
شیوه های شایع برای ارزیابی پایایی مثل آزمون مجدد برای ارزیابی ضریب پایایی مرتبسازی قابل اجرا شدن می باشد. علاوه بر این اگر عبارت را به دو دسته مشابه تقسیم کنید، شیوه ی دو نیم کردن برای ارزیابی پایایی ممکن می باشد.
تحلیل و تجزیه ماتریس در روش شناسی کیو
شیوه تجزیه و تحلیل عاملی جزو پر اهمیت ترین شیوه آماری برای بررسی و ارزیابی ماتریس داده های کیو محسوب می شود. از طرف دیگر از عبارت تجزیه و تحلیل عاملی کیو بهره گیری می شود تا بتوان تاکید کرد در عملکرد تحلیل عاملی، اشخاص در عوض متغیرها مورد طبقه بندی قرار می گیرند.