جامعه آماری پايان نامه و نمونه احتمالی | جامعه آماری پژوهش
جامعه آماری پايان نامه و نمونه احتمالی در پایان نامه از مهم ترین مباحث اولیه در یک تحقیق می باشد.
جامعه آماري پايان نامه و روش نمونه گیری در پژوهش چیست؟
یک پژوهشگر کار خود را با آمار توصیفی شروع کرده و آن را به آمار استنباطی تعمیم می دهد. متخصصان ترسیم دانش، صفر تا صد یافتن یک جامعه آماری پايان نامه و نمونه گیری احتمالی را به شما آموزش می دهند.
***جهت انجام پايان نامه خود فقط كافي است فرم زير را تكميل نمايد تا مشاوران موسسه در كمترين زمان با شما ارتباط بگيرند***
**يا از طريق ناحيه كاربري در سربرگ وب سايت ثبت نام كنيد و ثبت سفارش كنيد**
جامعه آماری و نمونه گیری | تعیین جامعه آماری و نمونه گیری | تعریف جامعه ی آماری و نمونه گیری
جامعه آماری و نمونه گيري مجموعه ای از افراد، اشیا، گروه ها و یا رویداد هایی است که می توانند ویژگی های مشترکی داشته باشند. تعداد یک جامعه آماری، اندازه جامعه می باشد که باN نمایش داده می شود. برای مثال می توان به پرسنل شاغل در بیمارستان های دولتی شهر تهران به عنوان یک جامعه آماری اشاره کرد.
همواره می توان گروه های کوچک تری از یک جامعه استخراج کرد که به آن نمونه آماری گفته می شود و با n نمایش داده می شود. نمونه آماری تعداد معینی از اعضای جامعه هستند که بر طبق ضوابطی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میگیرند. نمونه ی خوب باید به گونه ای باشد که بتوان آن را به کل جامعه تعمیم داد. برای مثال می توان به پرسنل شاغل در بیمارستان های دولتی منطقه یک شهر تهران به عنوان یک نمونه آماری اشاره کرد.
نمونه گیری و مزیت های آن | فواید نمونه گیری | نمونه گیری در پروژه های تحقیقاتی
نمونه گیری یکی از کارهایی است که به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز باید در یک جامعه آماری انجام شود. نمونه گیری مزیت هایی همچون صرفه جویی در زمان و هزینه را برای انجام یک پروژه ی تحقیقاتی به همراه دارد.
نمونه گیری انواع خاصی دارد که به طور کامل و جامع در ترسیم دانش توضیح داده خواهد شد.
نمونه گیری احتمالی | نمونه گیری تصادفی | نمونه گیری احتمالی از جامعه آماری
یکی از انواع نمونه گیری، نمونه گیری تصادفی یا احتمالی می باشد. در این روش احتمال انتخاب هر یک از اعضا یکسان و مشخص می باشد و هیچ یک از نمونه ها شانس بیشتری جهت انتخاب شدن ندارند. برای مثال اگر جامعه آماری پايان نامه، پرسنل یک بیمارستان باشد، پزشکان شانس بیشتری نسبت به پرستاران آن بیمارستان جهت انتخاب شدن ندارند بلکه احتمال انتخاب همه آن ها به یک میزان است.
توضیح جامع نمونه گیری تصادفی در موسسه ترسیم دانش
نمونه گیری تصادفی انواع مختلفی داد:
- نمونه گیری تصادفی ساده: در این نوع نمونه گیری، همه افراد شانس مستقل و برابری برای انتخاب شدن دارند.
- نمونه گیری منظم یا سیستماتیک: این نوع نمونه گیری، شکل اصلاح شده ی روش تصادفی ساده است. در این نوع نمونه گیری همه ی افراد شانس برابری دارند اما شانس مستقلی جهت انتخاب ندارند.
- نمونه گیری طبقه ای یا نسبی: نمونه به گونه ای انتخاب می شود که هر زیر گروهی از ان به همان نسبتی که در جامعه حضور دارد، وجود داشته باشد.
- نمونه گیری خوشه ای: در این نوع نمونه گیری می توان گروه یا خوشه ای از افراد را به عنوان نمونه انتخاب کرد.
گاهی می توان با نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، دوبار یا بیشتر از آن برای نمونه گیری انتخاب کرد.
در قسمت های دیگری از ترسیم دانش می توانید صفر تا صد یک نمونه گیری غیر احتمالی را یاد گرفته و در تحقیق های علمی خود به کار ببرید.
تعیین حجم نمونه | حجم نمونه در نمونه گیری
تعیین حجم نمونه از اهمیت بالایی برخوردار است. به گونه ای که هرچه حجم نمونه را بزرگ تر در نظر بگیریم، درصد خطا برای نتیجه گیری تحقیق پایین تر می آید و هم چنین هرچه حجم نمونه کوچک تر باشد درصد خطا در نتیجه گیری بالا می رود.
با توجه به فرضیه پوچ، فرد محقق می داند که به هر میزان حجم نمونه بزرگ تر باشد، می تواند با قاطعیت بیشتری فرضیه ی پوچ را که فرضیه ای نا درست است، کنار بگذارد.
نکاتی برای تعیین حجم نمونه وجود دارد که به طور جامع در ترسیم دانش ارائه می شود .
- اگر حجم جامعه به قدری کوچک باشد که گرفتن نمونه نتواند به خوبی نشانگر جامعه باشد، همه ی افراد جامعه را به عنوان نمونه در نظر می گیریم. مثلا اگر تمام پرسنل جامعه ی یک بیمارستان خاص، ۳۰ نفر باشد برای داشتن نتیجه درست تمام این ۳۰ نفر را برای نمونه انتخاب می کنیم.
- به هر میزانی که جامعه بزرگ باشد، حجم نمونه هم باید بزرگ انتخاب شود و بتواند تمام تیپ های موجود در آن جامعه را پوشش دهد. در غیر این صورت نتیجه حاصل ار آن تحقیق قابل استفاده نخواهد بود. تناسب بین حجم جامعه و حجم نمونه بسیار مهم است.
- یکی دیگر از دلایلی که باعث می شود محقق نمونه بزرگ تری انتخاب کند، داشتن جامعه ای ناهمگون تر و جامعه ای با واریانس بالا است تا بتواند همه ی اقشار را پوشش دهد.
- به عنوان یک محقق همواره باید تعداد بیشتری از تعداد حجم نمونه مشخص شده، مورد بررسی قرار دهید. چرا که در طی تحقیق ممکن است برخی نمونه ها بر اساس معیار های خروج شما از تحقیق شما خارج شوند که به اصطلاح به ان ریزش نمونه گفته می شود . این نکته بیشتر برای تحقیقاتی اهمیت بالایی دارد که به صورت تحقیقات پانل باشد.
تحقیقات پانل، تحقیقاتی است که طی ان یک گروه از ازمودنی ها در طول زمان چندین بار مورد اندازه گیری قرار می گیرد و به اصطلاح نمونه باید برای مدتی توسط محقق دنبال شود.
- هدف طرح، تاثیر بالایی در انتخاب تعداد حجم نمونه دارد.
- در تحقیقاتی که هدف آن ها مصاحبه های عمیق و اندازه گیری های ذهنی است، بهتر است تعداد نمونه ها کم تر باشد.
- در تحقیقاتی که از مقیاس فاصله ای و نسبی برای به دست اوردن داده هد استفاده می شود. نمونه کوچک تری نسبت به مقیاس اسمی نیاز دارید.
- در تحقیق هایی که دارای چند متغیر هستند، حجم نمونه باید تعداد بیشتری داشته باشد تا بتواند همه متغیر ها را پوشش دهد.
محاسبه ی حجم نمونه با فرمول های متعددی صورت می پذیرد که در ترسیم دانش به چند مورد از ان ها به طور کامل می پردازیم.
- حجم نمونه برای متغیر وابسته کمی
- حجم نمونه برای متغیر وابسته ی کیفی
- حجم نمونه با فرمول کوکران در یک جامعه ی محدود
جامعه ی آماری و نمونه گیری احتمالی
جامعه آماری و نمونه گیری احتمالی از حائز اهمیت ترین موضوع هایی ست که در نوشتن پایان نامه می توان به آن پرداخت.
در بحث هاب ابتدایی تحقیق می توان استفاده از جامعه آماری و نمونه آماری اشاره کرد که در ابتدا دانشجویان و یا پژوهشگران با توضیح و توصیف داده های خود آغاز می کنند و تلاش می کنند هر آنچه که از بررسی گروه نمونه بدست آورده اند به گروهای مشابه بزرگتر یا جامعه آماری بیشتر تعمیم دهند.
در ذیل شما عزیزان را با مفاهیم جامعه آماری و نمونه گیری احتمالی و همچنین موضوعات مشابه و مرتبط آشنا می کنیم.
نمونه گیری چیست؟ | هدف از نمونه گیری چیست؟
در روش های تحقیقات علمی، تعیین جامعه ی آماری اهمیت بسیار بالایی دارد. پس از تعیین جامعه آماری، نمونه و تحقیقات آماری بر روی ان به فرایندی گفته می شود که از جامعه آماری اعضایی را انتخاب و ضوابطی بر روی ان ها بررسی می شود. این کار با هدف شناخت بیشتر جامعه انجام می گیرد.
نمونه گیری کاربردی | فواید نمونه گیری
نمونه گیری به سبب صرفه جویی در زمان اهمیت بالایی دارد . نمونه گیری در مقابل سرشماری قرار دارد.
چنانچه جامعه ما به قدری کوچک باشد که بررسی تمام جامعه صرفه ی اقتصادی و زمانی داشته باشد، نمونه گیری بی ارزش می شود. اما گاهی دسترسی به تمام افراد جامعه ممکن نیست در این حالت نمونه گیری کمک شایانی به انجام طرح می کند.
شما می توانید نمونه گیری غیر احتمالی را به طور کامل در ترسیم دانش یاد بگیرید.
برای انتخاب نمونه از جامعه آماری، تهیه ی یک لیست از اعضای جامعه می تواند مفید واقع شود، البته به شرطی که تهیه ی چنین لیستی برای شما ممکن باشد. سپس با دانستن تعداد مورد نیاز برای نمونه، می توان اعضا را به صورت تصادفی یا احتمالی و غیر تصادفی یا غیر احتمالی مشخص کرد.
تفاوت نمونه گیری احتمالی و نمونه گیری غیراحتمالی | روش نمونه گیری از جامعه آماری
در نمونه گیری احتمالی، انتخاب اعضا کاملا تصادفی صورت می گیرد و همه ی اعضا شانس یکسانی برای حضور در نمونه را دارند اما در نمونه گیری غیر احتمالی شیوه ی انتخاب اعضا بر اساس الگویی غیر تصادفی صورت می گیرد در این روش ممکن است فرد یا افرادی از یک جامعه شانس کمتری برای حضور در نمونه را داشته باشند.
تفاوت اصلی نمونه گیری احتمالی و غیراحتمالی
در این قسمت نکاتی کلیدی در مورد نمونه گیری احتمالی و غیر احتمالی از بهترین مشاوران ترسیم دانش در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم:
ممکن است نظر شخصی و یا قضاوت محقق عامل اصلی در انتخاب افرادی برای نمونه باشد. مثلا ممکن است بنا به صلاح دید محقق، در پرسنل یک بیمارستان افراد با درجه علمی بالاتر امکان حضور بیشتری در نمونه داشته باشند و یا احتمال کمتری نسبت به دیگر افراد داشته باشند.
در این روش نمونه قابلیت تعمیم دادن به کل جامعه را ندارد. به همین دلیل نتایجی که از طریق نمونه گیری غیر احتمالی به دست می آید ممکن است متفاوت از نتایج همان تحقیق با نمونه های احتمالی باشد.
کاربرد نمونه گیری غیراحتمالی | روش نمونه گیری غیر تصادفی
روش نمونه گیری غیر احتمالی برای تایید تئوری هایی به کار میرود که از قبل وجود داشتند به خصوص برای بررسی و تحلیل داده های کیفی به کار گرفته میشود تا محقق بتواند بخشی از جامعه را توصیف کند.
برتری نمونه گیری غیراحتمالی | چرا از نمونه گیری غیر احتمالی استفاده می شود؟
از فواید نمونه گیری غیر تصادفی هزینه کمتر و زمان کوتاهتر برای دستیابی به نمونه مورد نظر نسبت به نمونه گیری تصادفی می باشد.
توضیح صفر تا صد انواع نمونه گیری غیر تصادفی در ترسیم دانش
- نمونه گیری قضاوتی یا تعمدی: در این روش بخشی از جامعه بر مبنای صلاحدید پژوهشگر انتخاب می شود. معمولاً در نمونه گیری قضاوتی نمونه ها به طریقی انتخاب می شوند که هر یک معرف بخشی از جامعه باشد
برای مثال در جامعه آماری کنکور ارشد ۹۸ پژوهشگر سعی می کند افرادی را انتخاب کند که مقام علمی بهتری داشته باشند. این روش نمونه گیری با توجه به عنوان تحقیق مبتنی بر فهم نظری و تجربه پیشین محقق از یک جامعه آماری مورد مطالعه می باشد.
- نمونه گیری سهمیه ای: در نمونه گیری سهمیه ای در ابتدا جامعه آماری را به چند طبقه تقسیم می کنند و سپس به هر طبقه سهمی را اختصاص می دهند و در ادامه به نمونههایی را که دسترسی به آنها آسان تر و راحت تر می باشد انتخاب کرده و بیشتر نمونه های خود را از آن طبقه ها می گیرند.
البته ممکن است جامعهای طبقهبندی نشود در این حالت آنقدر از جامعه نمونه گرفته می شود تا حجم نمونه ها به میزان کافی خود برسد.
برای مثال اگر پرسنل یک بیمارستان را جمعیت در نظر بگیریم در وهله اول محقق تمام پرسنل را دسته بندی می کند مثلاً پرستاران در یک جامعه آماری پزشکان در یک جامعه آماری بهیاران در جامعه آماری دیگر دسته بندی می شوند سپس به هر یک از این طبقه ها سهمی را اختصاص می دهد و بر اساس در دسترس بودن هر طبقه افرادی را از میان این دسته ها را انتخاب کرده و حجم نمونه را تکمیل میکند.
- نمونه گیری اتفاقی: در این روش محقق جامعه آماری در مقاله را مورد مطالعه قرار می دهد که دسترسی به آنها آسان تر و راحت تر باشد و مصاحبه گر در چهارچوب تعداد و حجم نمونه افرادی را به طور اتفاقی انتخاب کرده و مصاحبه خود را انجام میدهد و جامعه آماری نامشخص است.
نمونه گیری گلوله برفی: در این روش افرادی انتخاب می شوند که بیشترین ارتباط را با عنوان تحقیق فرد دارند. در این روش افرادی که در دسته ای قرار دارند که شرایط عنوان مورد تحقیق را دارا هستند احتمال بیشتری برای حضور در آن تحقیق به عنوان نمونه را دارند.
به عنوان مثال استفاده از جامعه آماری گزینه ۲ و جامعه آماری قلم چی برای مقایسه جامعه آماری آزمون های آزمایش