چگونه برای پایان نامه خود موضوع انتخاب کنیم؟
انتخاب موضوع پایان نامه برای پژوهش حجم فراوانی ندارد ولی جزو یکی از دشوارترین عوامل در رابطه با تحقیق محسوب میشود. اگر دانشجو عنوان تحقیق خود را به شکل صحیح مورد انتخاب دهد.
روش انتخاب موضوع پایان نامه
در انجام تحقیق با مشکلات مواجه نمی شود. موسسه ترسیم دانش قصد دارد تا با استفاده از این مقاله دانشجویان را با ایدهآل ترین روش ها و نحوه انتخاب موضوع پایان نامه آشنا کند. برای انتخاب پایان نامه روش هایی وجود دارد که می توان به موارد زیر اشاره داشت:
مطالعه کلی در رابطه با زمینه های پر اهمیت و مورد علاقه:
پیش از آغاز انتخاب موضوع پایان نامه بهتر می باشد که زمانی را به مطالعه آخرین تحقیق های مرتبط با رشته خود بپردازید. این امر باعث میشود که تا متوجه شوید که متوجه شوید رشته دانشگاهی چه فرآیندی دارد و به چه شکل باید شروع کنید و چه مراحلی را باید به طی کردن بپردازید.


انتخاب عنوان پایان نامه
بهره گیری از موضوع پایان نامه های مشابه
هنگام انتخاب موضوع پایان نامه به این نکته توجه داشته باشید که می توانید پایان نامه های مشابه با رشته خود که به تازگی از آن دفاع شده مطالعه کنید و به عنوان های آنها دقت کنید. سعی کنید از فصل های آخر پایان نامه برای تحقیق های آینده و مطلع شدن از موضوع پایاننامه مطلوب بهره گیری کنید.
مرور و دوره مقالات کنفرانس ها
به مرور و دوره مقالات کنفرانس ها در رابطه با رشته خود و به شناخت موضوعات مورد گفت و گو در آن بپردازید و آثار های ارائه شده در کنفرانس ها در رابطه با رشته خود را مطالعه کنید.
شناخت منابع هسته و اصلی جهت انتخاب موضوع پایان نامه
سعی کنید به شناخت منابع هسته و اصلی جهت انتخاب عنوان پایان نامه بپردازید و تعدادی از مجلات منتشر شده در رابطه با رشته خود را مطالعه کنید. یکی از شیوه های انتخاب موضوع پایان نامه رجوع کردن به مقالات تازه انتشار یافته در ژورنال های معتبر می باشد. دانشجویان می توانند این مقالات را به عنوان هدف در کار خود مورد انتخاب قرار دهند تا در کنار داشتن یک ایده عالی بتوانند موضوع پایان نامه تحقیق باکیفیتی را ارائه دهند.
بررسی پایگاه های موضوعی جهت انتخاب موضوع پایان نامه
دانشجویان می تواند در بعضی از پایگاه های اطلاعاتی مانند اسکوپوس، ای اس ای و گوگل اسکالر، نمایه ها و خلاصهای از موضوعات در زمینه های مورد علاقه خود برای مطلع شدن از موضوع پایان نامه مطلوب جستجو کنند.
جستجو در پایگاه ها در رابطه با تحقیق های در حال اجرا:
به جستجو در پایگاه ها در رابطه با تحقیق های در حال اجرا در داخل و خارج از کشور بپردازید. سعی کنید به پژوهشکده ها و نهاد های بزرگ سر بزنید به دلیل اینکه شاید آنها طرح تحقیق مورد علاقه شما را داشته باشند.
رسم نقشه ذهنی جهت انتخاب موضوع پایان نامه
سعی کنید از اصلاح نامه ها جهت انتخاب موضوع پایان نامه یک نقشه ذهنی با کار خود رسم کنید.
مطالعه کتابهای شیوه پژوهش و مرور زمینههای تحقیق
وقت خود را بیشتر صرف مطالعه و بررسی موضوعات صرف کنید و کلیه ساختار موضوع پایان نامه را مورد ارزیابی قرار دهید. سعی کنید کتاب های شیوه پژوهش و مرور زمینههای تحقیق را مورد مطالعه قرار دهید تا بتوانید با زمینه تحقیق خود آشنایی بیشتری پیدا کنید.


مقایسه مبانی نظری و علمی جهت انتخاب موضوع پایان نامه
پیش از آغاز انتخاب موضوع پایان نامه تصور کنید و مشاهده کنید بیشتر به کدام یک از مبحثهای نظری گرایش دارید یا کدام موضوعات کاربردی را ترجیح می دهید.
پرداختن به مقایسه میان عملکردهای کمی و کیفی
برای خودتان تصور کنید که به کدام یک از عملکردهای کمی و کیفی جهت انتخاب موضوع پایان نامه علاقه مند هستید.
انتخاب عنوان پایان نامه مسئله مدار
آیا در محیط کار یا تحصیل با مشکلی مواجه هستید که بتواند مبنای انتخاب عنوان پایان نامه باشد.
مشورت با کارشناسان و دانشجویان با تجربه
بعد از پشت سر گذاشتن مراحل به گفت و گو با کارشناسان و دانشجویان با تجربه در مقطع های بالاتر در رابطه با موضوع پایان نامه پیشنهادی و مسائل مربوط به آن بپردازید و همچنین از یک یا دو کارشناس در رابطه با مطلوب بودن موضوع پایان نامه اقدام کنید.
بررسی و ارزیابی پایان نامه و نکات پر اهمیت در رابطه با انتخاب موضوع پایان نامه
انتخاب عنوان پایان نامه دارای خصوصیات پر اهمیتی می باشد که می توان به تازه بودن و به روز بودن موضوع اشاره داشت. همین امر موجب شده تا دانشجویان برای انتخاب موضوع پایان نامه با مشکلاتی مواجه شود و نبود اطلاعات کافی در رابطه با این مسئله مشکلات را چند برابر میکند. یکی از علتهایی که دانشجویان نمی توانند به انتخاب موضوع مطلوب بپردازند عدم آموزش در این رابطه می باشد. برای راحت تر شدن این کار دانشجویان می توانند از روش های زیر استفاده کنند:
روش های پیشگیری از تکراری بودن موضوع پایان نامه
بر اساس ارزش و خلاقانه بودن موضوع و پیشگیری کردن از فعالیت های تکراری و تلف کردن وقت الزامی می باشد که کلیه دانشجویان پیش از انتخاب موضوع و ویرایش پروپوزال از عدم تکراری بودن موضوع خود مطمئن شود.
در موقعیت مطلوب بهتر می باشد که پایگاه تصویب شده برای پروپوزال وجود داشته باشد تا بتوان از آن به عنوان یک معیار برای انتخاب موضوع بهره گیری کرد. به دلیل اینکه چنین پایگاه هایی در کشور موجود نمی باشد دانشجویان لازم است که به نکات زیر توجه کنند:
نحوه جستجو برای انتخاب موضوع
انتخاب صحیح کلید واژه متن بر نتایج بازیابی موثر می باشد. پس برای انتخاب کلید واژه باید به نکات زیر حائز اهمیت می باشد:
– سعی کنید از کلید واژه های متعدد بهره گیری کنید و تنها به یک کلید واژه متکی نباشید.
– برای انتخاب کلید واژه تنها عنوان را در نظر نگیرید.
– تمامی عنوان پایان نامه برای جستجو مطلوب نمی باشد.(در اینجا تکراری بودن موضوع مد نظر می باشد)
– سعی کنید از کلید واژه های کوتاه و یک کلمه ای بهره گیری کنید.
– برای جستجوی موضوع خود سعی کنید به عواملی مانند: مترادف ها، هم خانواده ها و علامت های اختصاری توجه کنید.
پایگاه های پر اهمیت برای جستجو
برای مطمئن شدن از تکراری نبودن موضوع خود می توانید از مسیر های زیر استفاده کنید:
– شبکه های جامع سیمرغ
– بهره گیری از طرح های تحقیقی جهاد دانشگاهی
– جستجوی مستقیم در سایت های کتابخانه کشور
نکات ضروری و پر اهمیت برای انتخاب عنوان پایان نامه
برای انتخاب عنوان پایان نامه باید به نکات ضروری زیر توجه کنید:
– عنوان پایان نامه باید به صورتی باشد که برای خوانندگان جذابیت داشته باشد. بدین معنا که خوانندگان با مطالعه فهرست و عناوین پایان نامه به خواندن ادامه پایان نامه شما علاقه مند شوند.
– عنوان پایان نامه باید به دور از عواطف و احساسات انتخاب شود. استفاده از زبان تحقیق برای عنوان پژوهش الزامی می باشد.
– عنوان پایان نامه باید واضح و رسا باشد. سعی کنید از عنوان های کوتاه استفاده کنید و از تکراری بودن آن جلوگیری کنید.
– موضوع تحقیق باید به صورتی باشد که جامعه به انجام پژوهش در رابطه با آن احتیاج داشته باشد و تحقیق بتواند مشکلات جامعه را رفع کند.
– محقق به عنوان پژوهش و انجام تحقیق باید علاقه داشته باشد.
– عنوان پژوهش باید به صورتی باشد که هدف پژوهش را مشخص کند.
دانشجويان موفق توجه داشته باشند جهت انتخاب عنوان پايان نامه نيز مي توانيد به سايت گوگل اسكولار مراجعه كنيد.